Zorgt valeriaan ervoor dat je beter slaapt?

Valeriaan is een eeuwenoude, kruidachtige plant die al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd gebruikt om beter te slapen. Valeriaan werkt op de GABA receptoren, waardoor je meer rust ervaart in je lichaam en je gedachten tevens rustiger worden. Ook heeft het kruid een kalmerende werking op je zenuwstelsel en werkt het goed tegen angst en stress. Het kruid kan ingenomen worden via thee, druppels of supplementen. De stof komt van de plant Valeriana Officinalis.

Meer dan een kwart van de mensen boven de 25 kampt tegenwoordig met slaapproblemen (bron: CBS [1]). Gelukkig zijn er veel manieren om af te komen van je slaapproblemen. Eén van deze middelen is dus het slaapverwekkende kruid valeriaan.

Relatie tussen valeriaan en slapen

Valeriana Officinalis, in de volksmond valeriaan, zorgt dus voor een diepe slaap en heeft een rustgevende werking. Valeriaan zorgt voor een goede slaapkwaliteit bij langdurig gebruik. Dit kruid helpt dus onder andere tegen slapeloosheid en bij stressvolle situaties. Het zorgt ervoor dat je mogelijk beter kunt doorslapen, mits je het in de juiste dosering inneemt. De eerste twee weken moet je lichaam wennen aan dit kruidenmiddel, daarna zul je een verbetering van je slaapkwaliteit zien. Ook als je last hebt van slaapstoornissen en bij vliegangst kan valeriaan goed werken. 

Valeriaan zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt en een diepere slaap ervaart door zijn kalmerende werking, wat invloed heeft op je GABA niveaus. GABA supplementen zijn effectief voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. Het helpt ook bij mensen die ‘s nachts geregeld wakker worden.

Deze afbeelding geeft de valeriana officinalis weer, de plant die helpt om beter te slapen.

De voordelen van Valeriaan merk je al na 2 tot 4 weken gebruik. Het heeft dus even wat tijd nodig voor het zijn werking begint te doen. De stof heeft, zoals gezegd, invloed op de GABA niveaus. GABA (Gamma-aminoboterzuur) is een lichaamseigen stof die de impulsen in je hersenen en je zenuwstelsel reguleert. Een laag GABA niveau wordt vaak gelinkt aan stress, angst en slecht slapen. Je hebt dan moeite om te ontspannen en tot rust te komen. 

De werkzame stoffen in Valeriaan zorgen ervoor dat er minder GABA wordt afgebroken. Het effect hiervan is vergelijkbaar met reguliere slaapmedicatie zoals Valium en Xanax, maar zonder de heftige bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Valeriaan is namelijk een natuurlijk kruid.

Valeriaan heeft ook effect op het deel in de hersenen dat sterk op angst en stress reageert: de amygdala. Je hersenen blijven dus rustig door het gebruik van valeriaan.   

Wat doet het?

Valeriaan heeft dus een ontspannende en kalmerende werking op je zenuwstelsel en je GABA niveaus. GABA regelt de impulsen in je hersenen en in je zenuwstelsel. Zoals we net al omschreven uit een GABA tekort zich in angst, stress en slapeloosheid. Bepaalde factoren zoals ouderdom, drugs of ongezonde voeding en medicijnen zorgen voor een tekort aan GABA. Valereenzuur versterkt de werking van GABA, en dit is precies de stof die actief is in het kruid valeriaan. Valeriaan werkt dus specifiek op je GABA niveaus.

Deze afbeelding laat valeriaan supplementen zien die ervoor kunnen zorgen dat je beter kunt slapen.

Beste valeriaan supplementen

De twee beste valeriaan supplementen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. 

De eerste is een slaapmiddel dat 100% natuurlijk is. Dit slaapmiddel heet 12 in 1 – Nachtrust en Stemming en is een product van Natuurlijk Presteren. Met dit middel heeft Natuurlijk Presteren de beste natuurlijke slaapverwekkers in één mix gegooid. Dit product bevat dan ook 12 verschillende ingrediënten, die allemaal natuurlijk zijn. Het product van Natuurlijk Presteren onderscheidt zich van andere producten doordat het 100% natuurlijk is, niet verslavend werkt en ervoor zorgt dat je uitgerust wakker wordt. 

Het tweede valeriaan supplement komt van Nature’s Garden. Dit supplement heeft een perfecte dosis van maar liefst 450 mg. Het middel helpt je om sneller en dieper in slaap te kunnen vallen. De werkzame stof van dit middel komt van de valeriaan plant. Het duurt 2 tot 4 weken voor je daadwerkelijk een effect kan voelen, maar het kan het wachten waard zijn vanwege de ontspannende werking. Dit specifieke supplement heeft een ideale dosering en helpt tegen stress situaties door het kalmerende kruid valeriaan. 

Eventuele bijwerkingen

Valeriaan heeft, in tegenstelling tot de bekende farmaceutische slaapmedicatie, geen intense bijwerkingen. Ook werkt het kruid niet verslavend en zorgt het niet voor ontwenningsverschijnselen wanneer er gestopt wordt met het nemen van valeriaan. De meeste mensen ondervinden geen tot weinig neven-effecten bij het innemen van dit kruid. Zo heb je geen last van concentratieproblemen wanneer je valeriaan in de ochtend inneemt. 

Er zijn echter enkele bijwerkingen mogelijk zoals slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Verder treden eventueel bijwerkingen op als maagdarmklachten, misselijkheid, of buikpijn. Het wordt geadviseerd om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van valeriaan niet te overschrijden. Wel kan je valeriaan gedurende een periode van vier tot zes weken innemen. Voor het gebruik op de langere termijn zijn op dit moment nog geen bijwerkingen bekend. Wanneer je ongerust bent over de mogelijke bijwerkingen van valeriaan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Belangrijk om te weten: actief deelnemen in het verkeer is niet verstandig na het innemen van valeriaan. Wees je daarvan dus bewust.

Deze afbeelding laat een valeriaan plant zien die wordt gebruikt voor slaap middelen.

 

Veelgestelde vragen over valeriaan en slaap

Is valeriaan verslavend?

Zoals we net al omschreven, ontwikkelen gebruikers na het nemen van valeriaan geen verslaving, geen afhankelijkheid en treden er geen ontwenningsverschijnselen op na het stoppen van het gebruik van valeriaan. 

Hoeveel valeriaan moet je nemen voor het slapen gaan?

Doordat het supplement geleidelijk wordt ingenomen, is het middel niet geschikt voor directe behandeling. Om het optimale effect te bereiken wordt gebruik gedurende 2 tot 4 weken geadviseerd. De ideale dosering bedraagt 300 tot 600 milligram, en deze neem je vlak voor het slapen in. Volgens de website van het Farmaceutisch Kompas kun je valeriaan het beste innemen zonder te kauwen met water.[2]

Wanneer wordt valeriaan afgeraden?

Er wordt afgeraden valeriaan in combinatie met alcohol te gebruiken. Alcohol kan namelijk de werking van valeriaan beïnvloeden. Ook wordt het afgeraden om valeriaan tegelijkertijd met anti depressiva of kalmerende middelen in te nemen. Het risico bestaat dan dat valeriaan het effect van deze middelen versterkt. Daarnaast is het ook niet verstandig dit supplement aan kinderen jonger dan twaalf jaar te geven. Ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven kunnen dit supplement beter niet tot zich nemen. Het is namelijk nog niet helemaal zeker of valeriaan ook daadwerkelijk veilig is voor baby’s (bron: Pazzox [3]).

Conclusie: werkt valeriaan, en is valeriaan goed voor het slapen?

Is valeriaan goed voor het slapen? Als we alle voor- en nadelen van valeriaan op een rijtje zetten en deze opwegen tegen de reguliere slaapmedicatie zoals Xanax of Valium, is valeriaan volgens ons een zeer geschikt supplement om beter te kunnen slapen. Valeriaan biedt vele voordelen, zoals de ontspannende werking op het zenuwstelsel, de actieve invloed op GABA, en andere voordelen zoals het kalmeren van de geest. Het stimuleert de juiste stoffen in je hersenen, waardoor je goed kunt ontspannen en in slaap kunt komen. Wij adviseren dus om valeriaan in te nemen om beter te kunnen slapen!  

Wetenschappelijke bronnen:

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/gezondheidsenquete-vanaf-2014 

[2]: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/v/valeriaan#doseringen

[3]: https://www.pazzox.nl/nl/blog/valeriaan/  

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…