Ga je slecht slapen door teveel vitamine b6?

Te veel vitamine B6 kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid. Hoewel je vitamine B6 nodig hebt voor allerlei lichaamsfuncties, is het tevens belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden, die voor volwassenen maximaal 25-50 milligram per dag is. Bij langdurige inname van te hoge doses kan dit leiden tot ernstige zenuwbeschadiging. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen doseringen die hiervoor opgesteld zijn.

Vitamine B6 en slaapproblemen

Onderzoek toont aan dat een vitamine B6 tekort kan leiden tot slapeloosheid [1]. Dit komt doordat vitamine B6 bijdraagt aan de productie van het slaaphormoon melatonine. Het kan daarom gunstig zijn om vitamine B6 bij slaapproblemen te gebruiken.

Let hier wel goed bij op: teveel vitamine B6 kan juist slapeloosheid veroorzaken, wat ook bevestigd is door onderzoek [2]. Als je twijfelt over je vitamine B6 gehalte in je lichaam, raadpleeg dan een arts of voedingsdeskundige voor bijvoorbeeld een bloedtest. Een test kan uitwijzen of je voldoende vitamine B6 binnenkrijgt.

Deze afbeelding geeft verschillende bronnen van vitamine B6 weer.

Tryptofaan en vitamine B6

Tryptofaan, een essentieel aminozuur, heeft een ondersteunende rol voor het zenuwstelsel. Het helpt bij de regulatie van verschillende processen in het lichaam. Dit zijn onder andere spanning, ontspanning en slaap. Vitamine B6 zet een kleine hoeveelheid tryptofaan om in niacine en serotonine.

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die het slaapritme reguleert. Een tekort aan vitamine B6 kan de spiegel van tryptofaan in het lichaam verstoren. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een verminderde aanmaak van serotonine. Een verminderde aanmaak van serotonine kan weer leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid.

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B6 varieert tussen 1 en 2 mg per dag en neemt toe naarmate je ouder wordt. Kinderen hebben bijvoorbeeld slechts 0,5-1 mg per dag nodig, terwijl een man van 50 jaar ongeveer 2 mg per dag nodig heeft.

Deze afbeelding laat zien dat te veel vitamine B6 kan leiden tot slaapproblemen en depressie.

Wat doet teveel vitamine B6?

Te veel vitamine B6 kan leiden tot neurologische symptomen. Dit zijn onder andere tintelingen, gevoelloosheid en pijn in je handen en voeten. Ook kan te veel vitamine B6 leiden tot problemen met het evenwicht en coördinatie, en in zeldzame gevallen tot epileptische aanvallen.

Langdurige inname van hoge doses vitamine B6 kan ook schade aan de zenuwen veroorzaken, wat kan leiden tot gevoelloosheid en zwakte in de ledematen. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B6 niet te overschrijden.

Conclusie over vitamine B6 en slapeloosheid:

Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot symptomen van slapeloosheid en zelfs een depressie. Dit komt doordat het bijdraagt aan de productie van de hormonen serotonine en melatonine. Door te zorgen voor voldoende vitamine B6 en het reguleren van je hormoonhuishouding, voorkom je dat je slecht gaat slapen door vitamine B6.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Sara Sarrafi Zadeh, Khyrunnisa Begum. (2011). Nutrition Research and Practice 2011; 5(3): 230-235. DOI: https://doi.org/10.4162/nrp.2011.5.3.230 https://synapse.koreamed.org/articles/1051143

[2]: Lin Ge, Jia Luo, Liming Zhang, Xiao Kang, and Dongfeng Zhang. (2022). Department of Epidemiology and Health Statistics, The School of Public Health of Qingdao University, No. 308 Ningxia Road, Qingdao 266071, China. https://doi.org/10.3390/nu14173516 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9460331/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…