Wat is het beste collageen supplement voor de huid?

Ben je op zoek naar het beste collageen supplement voor de huid? Collageen is een essentieel eiwit in ons lichaam – goed voor een derde van alle eiwitten in ons lichaam. Het geeft de huid structuur, stevigheid en sterkte en houdt haar soepel door een beschermende laag rond de cellen te vormen. Naarmate we ouder worden neemt de productie van collageen af en gaat de kwaliteit van onze huid achteruit als er rimpels verschijnen en verzakkingen optreden. Veel mensen nemen een supplement met collageen om hun jeugdige teint te herstellen en hun uiterlijk te verjongen.

In deze blogpost bespreken we de werking van collageen, hoe dit stofje huidveroudering tegen kan gaan, en welke producten met collageen de beste op de markt zijn.

Beste collageen supplement voor de huid

Het beste collageen supplement voor de huid bestaat uit veel verschillende aminozuren. Voornamelijk zien we collageen type 1 terug inde huid. Daarom is collageen type I het beste supplement voor de huid. Bestel hier het beste collageen supplement:

Vital Proteins Collageen Peptiden - 284g

27,49  Op voorraad
Hollandandbarrett.nl
-

Wat doet collageen voor de huid?

Collageen is een wondermiddel voor de huid. Het is een lichaamseigen eiwit dat zich voornamelijk in het bindweefsel bevindt en verantwoordelijk is voor de stevigheid en soepelheid van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen helaas af, wat leidt tot een slappere en minder elastische huid met rimpels. Gelukkig kunnen we huidveroudering tegengaan met behulp van collageen supplementen en huidverzorgingsproducten die collageen bevatten. 

Collageen gaat huidveroudering tegen

Door het innemen van supplementen of het aanbrengen van crèmes en serums met collageen op onze huid, kunnen we de collageenproductie in ons lichaam stimuleren en het herstellend vermogen van de huid verbeteren. Hiermee krijgen je huid, haar en nagels een echte boost. Vooral supplementen of crèmes waaraan vitamine C is toegevoegd zijn goed, omdat vitamine C de werking van collageen bevordert. Mensen die collageen gebruiken krijgen minder snel last van een droge huid, waardoor de huid soepeler en egaler blijft. Investeer dus tijd en aandacht aan de verzorging van je huid en zorg ervoor dat collageen een vast ingrediënt wordt in jouw beautyroutine!

Is collageen onzin?

Collageen is een lichaamseigen stof en draagt bij aan de gezondheid van onze huid, haren, nagels, gewrichten en botten. Het is dus zeker een onzin. De effectiviteit van collageen supplementen en producten wordt echter vaak ter discussie gesteld. Sommige studies tonen aan dat collageen supplementen de hydratatie van de huid kunnen verbeteren en een slappe huid kunnen tegengaan, terwijl andere onderzoeken weinig tot geen effect aantonen. 

Belangrijk is om te onthouden dat onze voeding en levensstijl een grote rol spelen in de collageenproductie van het lichaam. Het consumeren van voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, een gezond dieet en voldoende zonbescherming zijn allemaal factoren die bijdragen aan natuurlijk collageenbehoud. Kortom, collageen an sich is geen onzin, maar het is essentieel om kritisch te kijken naar de effectiviteit van collageen als supplement in relatie tot onze algehele gezondheid en levensstijl.

Deze afbeelding laat zien dat een serum emt collageen de huid hydrateert

Ervaringen met collageen voor de huid

Ik ben altijd op zoek geweest naar manieren om een mooie huid te behouden, en collageen trok een tijdje geleden mijn aandacht. Ik had veel verhalen gehoord over de vele voordelen van collageen voor de huid, zoals het verbeteren van de stevigheid en elasticiteit, en ik was nieuwsgierig om het zelf te proberen. Ik begon met een collageen supplement dat ik dagelijks innam en zag na enkele weken al verschil. Mijn huid voelde gladder en strakker aan, en de fijne lijntjes rondom mijn ogen leken minder zichtbaar. Bovendien herstelde mijn huid sneller na blootstelling aan zonlicht en stress. 

Ik besloot ook een collageen masker te proberen, wat mijn huid een onmiddellijke vocht-boost gaf en mijn teint frisser deed lijken. Over het algemeen ben ik erg tevreden over mijn ervaringen met collageen voor de huid. Ik zou het zeker aanbevelen aan anderen die op zoek zijn naar een mooie, gezonde huid.

Wat is collageen hydrolysaat?

Collageen hydrolysaat is een wondermiddel dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen in de wereld van gezondheid en schoonheid, en terecht! Dit krachtige supplement is een afgebroken vorm van collageen, waardoor het makkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Het wordt collageen hydrolysaat genoemd omdat bij dit type collageen de vezels zijn afgebroken tot peptiden. Deze collageen peptiden zijn beter opneembaar door het lichaam. 

Onderzoek naar collageen hydrolysaat

Volgens een artikel gepubliceerd op de website van PubMed, waarbij meerdere studies (19 in totaal) naar de werking van collageen hydrolysaat keken, werden er positieve resultaten waargenomen met betrekking tot de hydratatie en elasticiteit van de huid. Door gedurende 90 dagen collageen hydrolysaat in te nemen, kun je dus je huid verbeteren. [1]  

Gehydrolyseerd collageen is zeker de moeite van het proberen waard als je op zoek bent naar een middel om je huid van binnenuit een boost te geven. Bovendien helpt gehydrolyseerd collageen tegen broze nagels en zorgt dit supplement voor soepelere gewrichten en sterke botten. Je zult verbaasd zijn over wat dit supplement voor je kan betekenen!

Deze afbeelding laat zien dat je collageen voor de huid ook in poedervorm kunt krijgen

Uitleg over verschillende typen collageen

Collageen is een essentieel onderdeel van elk dieet. Dit stofje behoort tot de belangrijkste structurele eiwitten in het menselijk lichaam en komt in vele vormen voor. Het is een belangrijk bestanddeel van bindweefsels zoals huid, ligamenten, botten en spieren en komt bijna overal voor. Er zijn eigenlijk meer dan 28 verschillende soorten collageen die wetenschappers hebben vastgesteld, variërend van die in pezen tot die in het kraakbeen voorkomen. Hieronder beschrijven we de meest belangrijke soorten collageen.

Type I collageen

Type I collageen wordt het meest door het lichaam aangemaakt en geeft onze huid structuur, stabiliteit en stevigheid. Ongeveer 90% van al het collageen in je lichaam bestaat uit dit type. De hoeveelheid type I collageen neemt af naarmate we ouder worden. Al vanaf onze twintiger jaren kunnen we daarom het beste beginnen met het voeden van onze huid van binnenuit door middel van collageen.

Type II collageen

Type II collageen is belangrijk om soepele gewrichten te behouden en geeft elasticiteit aan kraakbeen. Type II collageen maakt het ons dus makkelijker om te bewegen en vertraagt de natuurlijke slijtage van onze gewrichten. Vooral mensen die heel actief zijn hebben dus baat bij supplementen die verrijkt zijn met dit type collageen. 

Type III collageen

Hoewel type III collageen minder voorkomt, is het essentieel voor onder andere onze organen, bloedvaten en spieren. Dit type collageen komt na type I het meest voor in je lichaan. 

Type IIII collageen

Type IIII collageen zit in verschillende huidlagen. Het vormt een dun laagje basale cellen in je huid en speelt een rol bij het functioneren van de lichaamscellen. Dit type werkt samen met type II collageen.

Deze afbeelding laat zien dat je collageen voor de huid ook aan een smoothie kunt toevoegen.

Toevoegingen aan collageen supplementen

Collageen supplementen winnen gestaag aan populariteit dankzij hun effectiviteit bij het ondersteunen van de gezondheid van huid, haar, nagels en gewrichten. Echter, om het meeste uit dit supplement te halen, worden er vaak extra ingrediënten aan toegevoegd. Deze toevoegingen kunnen variëren, maar meestal worden er vitamines zoals vitamine C en vitamine D aan toegevoegd. Ook hyaluronic acid (hyaluronzuur) is een veelvoorkomende toevoeging.

Veelvoorkomende toevoegingen

Vitamine C bevordert de vorming en werking van collageen en is tevens verantwoordelijk voor het transport van collageen. Door vitamine C toe te voegen wordt zo het behoud van vocht en de bescherming van lichaamscellen ondersteund. Ook vitamine D is betrokken bij de collageensynthese en is bovendien belangrijk voor de spieren, botten, hersenen en het immuunsysteem. Hyaluronzuur wordt vaak toegevoegd aan anti-rimpelcrèmes, maar soms wordt het ook toegevoegd aan bijvoorbeeld collageen poeder. Hyaluronzuur helpt om de huid extra te hydrateren en vermindert daarmee zichtbare tekenen van huidveroudering.

Andere mogelijke toevoegingen zijn krachtige antioxidanten (zoals astaxanthine), die vrije radicalen bestrijden en veroudering tegengaan. Het is belangrijk om bij het kiezen van een collageen supplement aandacht te besteden aan deze additionele elementen, omdat ze samen kunnen werken om nog effectievere resultaten te bereiken en het algehele welzijn van het lichaam te bevorderen.

Het beste collageen supplement voor de huid is collageen hydrolysaat. Deze afbeelding laat zien dat collageen poeders in combinatie met crèmes goed zijn voor de huid.

Hoe gebruik je collageen?

De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer tussen de 2,5 en 15 gram collageen per dag voor een volwassen persoon. Collageen poeder kun je makkelijk mengen met water, maar je kunt het poeder ook toevoegen aan smoothies of andere drankjes. Meestal is collageen poeder namelijk smaakloos. Sommige mensen vinden het lastig weg te krijgen met alleen water, dus kun je het in dat geval beter aan iets anders toevoegen.

Collageen bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van suppletie met collageen bekend. Uiteraard zijn er mensen die gevoeliger zijn voor bepaalde bestanddelen van een collageen supplement, maar dit komt zelden voor. Mensen die een allergie voor vis hebben mogen echter geen vis collageen innemen. 

Uiteraard is het sowieso belangrijk dat je, voordat je zo’n soort supplement koopt, de ingrediënten goed naloopt en checkt of je niet allergisch bent voor één van de ingrediënten. Collageen wordt altijd uit dierlijke bronnen gehaald, dus laat je niet misleiden door collageen producten waarop staat dat ze geschikt zijn voor vegetariërs en vegans. In dat geval is het geen echt collageen poeder.  

Conclusie

Kortom, collageen is een onmisbaar supplement voor iedereen die een jeugdige en stralende huid wil. De positieve effecten zijn in de loop der tijd goed gedocumenteerd, waardoor het het vertrouwen heeft gekregen van veel gebruikers over de hele wereld. Van alle soorten collageen is collageen hydrolysaat het meest effectief gebleken. Met zijn kortere aminozuurketens kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en verwerkt, en ook nog eens sneller dan andere vormen. 

Wil je graag een mooie huid met minder rimpels en die goed gehydrateerd is? VetGezond heeft tevens de beste collageen poeders voor je op een rijtje gezet. Hierbij hebben we verschillende merken met diverse toevoegingen uitgeprobeerd.

Wetenschappelijke bronnen:

[1] de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461. doi: 10.1111/ijd.15518. Epub 2021 Mar 20. PMID: 33742704.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Is een collageen supplement onzin? Dit moet je erover weten!

Is een collageen supplement onzin? Dit moet je erover weten!

In dit artikel gaan wij het hebben over… Collageen! In dit artikel beschrijven we de zin en de onzin van…
Een collageen supplement, wat je er nog niet over wist

Een collageen supplement, wat je er nog niet over wist

Een collageen supplement, je hebt er misschien al wel eens iets over gehoord. Collageen is erg belangrijk voor je lichaam,…