Moe maar niet kunnen slapen, dit is wat je dan het beste kunt doen!

Herken jij je in dit probleem: moe maar niet kunnen slapen? Ben je ten einde raad? 

Wanneer je naar bed wil gaan terwijl je moe bent, maar niet goed in slaap kunt komen, kan dit verschillende oorzaken hebben. In dit artikel gaan we de mogelijke oorzaken uiteen zetten en beschrijven hoe het komt dat jij slecht slaapt. Ook komen we met oplossingen zodat je beter gaat slapen. We gaan er voor zorgen dat je beter in slaap valt, en overdag wakker blijft!

Lig je wakker wanneer je gaat slapen?

Zo vervelend. Wil je naar bed na een vermoeiende dag waarbij je je ogen al niet goed kon openhouden door de slechte nacht daarvoor, lig je weer wakker… Hoe komt dat nu? We vertellen je hieronder welke soorten moeheid er zijn en hoe je van je slaapproblemen af komt. Allereerst bespreken we de soorten moeheid:

Fysieke vermoeidheid

Fysieke vermoeidheid vindt plaats wanneer je overdag fysiek actief bent geweest. Denk aan sporten of intensief werk. Normaal gesproken zou je hierdoor ‘s avonds in een diepe slaap moeten komen. Maar het kan zijn dat je net voor je wil gaan slapen nog fysieke inspanning hebt geleverd. In dat geval kan het voorkomen dat je niet goed in slaap komt in de avond.

Wanneer je net voor het naar bed gaan zwaar hebt gesport, is je lichaam nog actief en zijn er nog allerlei hormonen in de omloop, zoals adrenaline. Zorg daarom dat je geen zware fysieke inspanning levert net voor je gaat slapen. Overdag is fysieke inspanning juist wel verstandig.

Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid komt voor bij mensen die veel piekeren. Wanneer je overdag veel nadenkt en met allerlei random gedachten rondloopt, kan het zijn dat je hier ‘s avonds ook last van hebt. Je zit dan vast in een vicieuze cirkel. Misschien kun je ook moeilijk ontspannen. Wanneer je mentaal vermoeid bent, kan het zijn dat je ‘s nachts ligt te woelen, en dit kan ervoor zorgen dat je weer niet goed kunt slapen. Je gedachten blijven als het ware in je hoofd spoken, en dit zorgt voor erg veel onrust.

Je hersenen kunnen dermate actief zijn dat het je veel moeite kost om een heldere nachtrust te hebben. Ook stress kan een rol spelen (daarover vertellen we meer in het volgende kopje). Zorg in ieder geval dat je overdag mentaal genoeg bezig bent geweest, maar niet te veel piekert. Wanneer dat niet lukt en je bent continu aan het malen, kan het verstandig zijn om hier hulp bij in te schakelen.

Dat slaap ontzettend belangrijk is voor de mentale gezondheid is al uit vele onderzoeken gebleken. Het verbeteren van de slaap hangt samen met een betere geestelijke gezondheid, ongeacht de ernst van de geestelijke gezondheidsproblemen. [1]

Deze afbeelding laat mentale vermoeidheid zien, wat invloed heeft op hoe goed je kunt slapen.

Emotionele vermoeidheid

Emotionele vermoeidheid komt voor omdat je niet goed los kunt laten. Het hangt samen met mentale vermoeidheid, maar heeft meer met emoties die je overdag opbouwt en niet goed kunt verwerken te maken. Emotionele vermoeidheid kan erg vermoeiend en zelfs slopend zijn, en kan ervoor zorgen dat je overdag moe bent of zelfs extreme vermoeidheid ervaart. Emotionele vermoeidheid zorgt voor een slechte nachtrust en leidt ertoe dat je niet uitgerust wakker wordt.

Last van een slaapstoornis? Hierdoor ben je overdag moe

Er zijn verschillende vormen van een slaapstoornis. Hierover wijden we hieronder uit:

  1. Slapeloosheid (insomnie)

Het kan zijn dat je simpelweg lijdt aan slapeloosheid in de vorm van insomnia. Dit betekent dat je moeite hebt om in slaap te komen. Wanneer het meer dan 3 maanden voorkomt, is dit chronisch. Het kan goed voorkomen dat je ‘s nachts last hebt van slapeloosheid en overdag moe bent. Slapeloosheid in de vorm van insomnia is gelukkig te verhelpen met therapie.

  1. Slaapapneu en andere stoornissen

Heb je last van slaapapneu? Slaapapneu houdt in dat je onregelmatig ademt en tijdens het slapen wakker wordt. Je kunt soms tot wel 40x per nacht wakker worden als je pech hebt. Het kan storend zijn voor jezelf, maar ook voor je partner. Slaapapneu zorgt ervoor dat je overdag moe bent, omdat je de hele nacht niet goed hebt kunnen doorslapen.

  1. Slaperigheid overdag (hypersomnia)

Het kan zijn dat je overdag slaperig bent, en dat je zomaar in slaap valt. Dit wordt ook wel hypersomnie of hypersomnia genoemd. Er zijn een aantal mensen die hier last van hebben, en in extreme gevallen kan het zelfs zijn dat je om de haverklap in slaap dommelt! 

Deze afbeelding laat zien dat emotionele vermoeidheid ervoor zorgt dat je niet kunt slapen.

  1. Verstoord dag- & nachtritme

Heb je last van een verstoord dag- en nachtritme? Dan kan het zijn dat dit invloed heeft op je slaap. Wanneer je bijvoorbeeld nachtdiensten draait, kan het zijn dat je laat in de ochtend of middag weer wakker wordt. Eigenlijk is het het beste als je slaapt volgens je natuurlijke bioritme. Maar ook wanneer je onregelmatig slaapt, ‘s nachts vaak wakker wordt of gekke nachtelijke escapades hebt, kan het zijn dat je hier last van hebt. Zorg daarom dat je een goed ritme hebt voor jezelf, zodat je daar dagelijks profijt van hebt. Zo wordt je uitgerust wakker en heb je overdag genoeg energie voor jezelf.

  1. Ongewoon gedrag tijdens slapen (parasomnie)

Ongewoon gedrag tijdens het slapen kan voorkomen op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gaat slaapwandelen – een verschijnsel dat we allemaal wel kennen. Ook kan het zijn dat je angstaanvallen hebt of dat je veel beweegt tijdens het slapen. Om een goede nachtrust te ervaren is het belangrijk om je bewust te zijn van de specifieke slaapproblemen die je ervaart. 

  1. Rusteloze benen syndroom (RLS)

Het kan zijn dat je last hebt van het “Restless Legs Syndrome”, ook wel “Rusteloze Benen Syndroom” genoemd. Je benen zijn dan continu actief, en dat geeft onrust. Dit kan voorkomen door verschillende problemen, zoals bijvoorbeeld medicatie. Ook kunnen het bijwerkingen zijn van bepaalde ziekten. Zorg goed voor lichaam en geest wanneer je hier last van hebt, zodat je de slapeloosheid kunt verhelpen en beter kunt slapen.

Een aantal andere oorzaken waardoor je slecht slaapt

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je mogelijk slecht slaapt. Zo maken we onderscheid tussen fysieke oorzaken, mentale oorzaken en emotionele oorzaken. Deze hangen samen met de verschillende soorten vermoeidheid, die we hierboven ook al bespraken.

Fysieke oorzaken uiten zich in een lichaam dat vermoeid is door werk overdag. Het is goed om overdag actief bezig te zijn zodat je ‘s nachts beter slaapt. Wanneer je echter te veel fysiek vermoeid bent, of net voor het slapen nog fysiek actief bent, kan je problemen ondervinden met slapen. Met name sporten voor het slapen zorgt ervoor dat je bepaalde hormonen aanmaakt zoals adrenaline waardoor je mogelijk juist minder goed in slaap valt, in plaats van beter. Het kan zijn dat je hierdoor overdag slaperig bent. 

Mentale oorzaken komen doordat je overdag piekert of stress ervaart. De problemen die je in je hoofd vasthoudt, zorgen ervoor dat je minder goed slaapt. Ook zorgt het ervoor dat je niet goed in slaap kunt vallen en overdag moe bent. Om hier beter mee om te gaan is het verstandig de mentale problemen aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld mentale stoornissen hebben of andere problemen die je het beste met professionele hulp kunt aanpakken.

Emotionele oorzaken komen voor doordat je emoties ervaart die je overdag of ‘s nachts niet goed kunt verwerken. Omdat deze emoties blokkades veroorzaken, kan het zijn dat je overdag problemen hebt om wakker te blijven en moe bent. Ook emotionele oorzaken kun je het beste behandelen in de vorm van therapie, zodat je slaapproblemen minder worden. 

Deze afbeelding laat zien dat je moe bent overdag als je nooit goed kunt slapen.

Een aantal tips om te zorgen dat je beter in slaap valt

Herken jij jezelf in bovenstaande problemen? Hieronder gaan we je nog een aantal tips geven zodat je uiteindelijk beter in slaap valt! 

  • Houd een vast slaapritme aan

Het is zeer belangrijk om een vast slaapritme aan te houden. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en op tijd uit bed gaat. Wanneer je overdag vaak moe bent, kan het verstandig zijn om te zorgen voor een goed en vast slaapritme, zodat je ook overdag actief kunt zijn. 

Door een vast slaapritme aan te houden zal je lichaam ook gaan wennen aan de tijden dat je naar bed gaat en de tijden dat je opstaat, wat je lichaam ook zeer fijn vindt. Zorg dus voor een vast slaapritme als je graag goed wil slapen en met een fijn gevoel naar bed wil!

  • Zorg voor een gezonde levensstijl

Het is natuurlijk een veelgehoord cliché, maar desalniettemin niet minder relevant. Zorg voor een gezonde levensstijl voor jezelf! Wanneer je op tijd eet, drinkt en slaapt, heb je meer energie overdag en voel je je over het algemeen beter. Je slaapt dan beter.

Denk bij een gezonde levensstijl aan het goed aanhouden van je bioritme, op tijd wakker worden en op tijd naar bed, of in ieder geval een ritme aanhouden dat gelijk loopt aan je biologische klok. Daarnaast is het verstandig om te sporten en/of te wandelen wanneer je hier behoefte aan hebt, en om gezond te eten. Denk hierbij aan geen of weinig suiker, gezonde koolhydraten en lekker veel groenten en fruit. Deze methodes zullen je helpen om beter in slaap te kunnen komen, omdat je goed voor jezelf zorgt. 

  • Bereid jezelf voor om te gaan slapen

Zorg voor een goede voorbereiding voordat je gaat slapen. Een aantal basisregels die je in acht kunt nemen zijn om niet te intensief te sporten of eten voor je gaat slapen. Een uur voordat je wil gaan slapen zou je je telefoon ook beter niet meer kunnen aanraken. Wanneer je hier rekening mee houdt, dan zal het uiteindelijk beter zijn voor je slaapritme.

Wanneer je je goed voorbereid om te gaan slapen, zul je waarschijnlijk ervaren dat je in de avond moe bent en hierdoor ook beter in slaap kunt vallen. Je kunt ook denken aan het nemen van een glaasje warme melk voor je gaat slapen, het liefst met honing. Andere dingen die je kunt doen is mediteren, wat lichte yoga of een lekker boek lezen – net wat jij fijn vindt. Zorg er dus voor dat je jezelf goed voorbereidt om te gaan slapen!

Deze afbeelding laat zien dat je door een warm bad beter kunt slapen en minder moe zult zijn.

  • Zoek de ontspanning op

Zoek de ontspanning op! Wanneer je dit doet zal je ongetwijfeld een beter slaapritme hebben. Doordat je relaxed bent overdag, zul je hierdoor ook beter slapen in de avond. Ontspanning is sowieso belangrijk in je leven, want stress zorgt ervoor dat dingen een stuk lastiger gaan en je ‘s avonds ook niet lekker in bed ligt omdat je maar blijft woelen.

Ontspanning kan voor iedereen anders zijn. De één ontspant bij het nemen van een goed glas wijn, maar we zullen alcohol niet aanraden. De ander bij een warm bad, of een rustige avondwandeling. Voor sommigen kan het juist ontspannen zijn om wat actiever te zijn in het leven. Intensief sporten voor het slapengaan is nooit een goed idee, maar je overdag inspannen kan er juist wel voor zorgen dat je ‘s avonds beter kunt ontspannnen.

  • Zorg voor een fijne slaapomgeving

Bij een fijne slaapomgeving kun je denken aan een donkere, koele kamer waar je lekker kunt slapen en ontspannen. Wanneer je omgeving in orde is en je contact hebt met de buitenlucht, ga je beter slapen en word je fris wakker. Je kunt hierbij ook denken aan een nette en ordelijke slaapomgeving, aan een fijn zacht bed en een omgeving met niet al te veel omgevingsprikkels en geluiden. Het liefst slaap je natuurlijk in de natuur, zodat je niet beïnvloed wordt door alle drukke prikkels van de straat, maar dit is natuurlijk persoonsafhankelijk. 

Hoewel iedereen verschillend is, en de één wat makkelijker slaapt dan de ander, is een fijne slaapomgeving echt essentieel om een goede nachtrust te kunnen ervaren. Het is daarom ook belangrijk om niet in een drukke omgeving te slapen, maar in een rustige plaats die voor jou echt als thuis voelt. Je kunt je omgeving inrichten volgens de principes van Feng Shui, als je dat zou willen.

  • Denk aan slaapmiddelen of tools, zoals een verzwaringsdeken

Naast bovengenoemde tips zijn er ook een aantal tools die je kunt inzetten, zoals een verzwaringsdeken of andere elementen die je kunt gebruiken zodat je beter slaapt. Wanneer je in bed ligt kan een verzwaringsdeken de ideale oplossing zijn. Een verzwaringsdeken is een soort deken waar veel gewicht in zit, zodat je het gevoel hebt dat je een knuffel krijgt. Dit zorgt voor een erg warm en liefdevol gevoel en zal ervoor zorgen dat jij als slechte slaper goed in slaap kunt komen. 

Deze afbeelding laat zien dat door voldoende te slapen je minder moe bent.

Snel in slaap vallen? Hier zijn meer tips:

We gaan je nog een aantal andere tips geven om snel in slaap te vallen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om supplementen om beter te slapen in te nemen. Zo kun je denken aan magnesium tabletten voor het slapen of bepaalde kalmeringsmiddelen, zoals valeriaan. Dit zijn natuurlijke middelen die dus niet zijn bewerkt. Je kunt natuurlijk, in ernstige gevallen, ook gebruik maken van medicatie. Maar als je dat niet wilt, is het niet onverstandig eens te kijken naar supplementen die helpen te ontspannen. 

Een oververmoeid lichaam

Wanneer je last hebt van een oververmoeid lichaam, is het verstandig om een goed dag- en nachtritme in te bouwen. Je biologische klok kan hier namelijk veel mee. Je biologische klok bepaalt eigenlijk voor jou wanneer je van nature het beste kunt opstaan en naar bed gaan. Een goede gezondheid valt of staat met het afstemmen van je slaap en het wakker worden volgens je biologische klok.

Neem een warm bad!

Een ander idee dat je kunt implementeren wanneer je erg moe bent, is het nemen van een warm bad. Een warm bad kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van je slaapstoornis, en het kan helpen om je gedachten meer los te laten. Je hersenen zullen hier dus erg blij mee zijn, dus neem voor je naar bed gaat een lekker warm bad. Je zult zien dat je slaapproblemen een stuk minder zullen zijn en je veel minder moe bent!

Last van een slaapstoornis?

Heb je veel last van een slaapstoornis en ben je ‘s ochtends niet je bed uit te krijgen? Heb je veel last van slaperigheid overdag? Wanneer je vaak moe bent gedurende de dag maar ‘s avonds niet in slaap te krijgen bent, heb je mogelijk een slaapstoornis. Je hersenen krijgen dan wellicht te veel prikkels, en de oorzaak daarvan hebben we hierboven al omschreven. 

Uitgerust wakker worden?

Wil je uitgerust wakker worden? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar je slaappatronen en eventueel met een professional te praten om te kijken of je (mentale of fysieke) vermoeidheid kunt verminderen.

Eindwoord

Vermoeidheid komt helaas (nog) te veel voor in onze samenleving door alle prikkels die we gedurende de dag ontvangen. Wanneer je bijvoorbeeld twee nachten achter elkaar erg slecht slaapt, kan het zijn dat je langdurig moe bent. Om een goede nacht te hebben is het daarom zaak om je bewust te zijn van de mogelijke oorzaken van je slaapstoornis en de mogelijke oplossingen die er zijn. In dit artikel hebben we je wellicht wat wijzer gemaakt, en we hopen dat je hierdoor beter gaat slapen!

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Scott AJ, Webb TL, Martyn-St James M, Rowse G, Weich S. Improving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Med Rev. 2021 Dec;60:101556. doi: 10.1016/j.smrv.2021.101556. Epub 2021 Sep 23. PMID: 34607184; PMCID: PMC8651630.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8651630/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…