Slapen met gekneusde ribben: wat moet ik doen?

Heb je last van gekneusde ribben, en kun je daardoor niet goed slapen? We begrijpen dat dit erg vervelend kan zijn. Gekneusde ribben kunnen ontstaan door een ongeluk, bijvoorbeeld tijdens je werk, tijdens het sporten of met activiteiten als skiën. Wil je weten wat je het beste kunt als je last hebt van gekneusde ribben? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Gekneusde ribben of gebroken ribben?

Er zit natuurlijk verschil tussen gekneusde en gebroken ribben. Een gekneusde rib ziet er in een eerste oogopslag anders uit dan een gebroken rib. Het verschil leggen we je hieronder uit.

Een gekneusde rib

Heb je je rib gekneusd, dan zijn de spieren rondom je rib beschadigd en ontstaat er een bloeduitstorting. Een gekneusde rib herken je aan een blauwe plek op de borstkas. 

In het geval van een gekneusde rib kan het zijn dat je druk ervaart op je borstkas. Ook kan het zijn dat je last krijgt bij het hoesten, bij het niezen of ademhalen. Daarnaast ervaar je mogelijk pijn bij het naar de wc gaan. Ook heb je mogelijk pijn of last bij het bewegen, zoals wanneer je je aankleedt of bukt. 

Een gebroken rib

In het geval van een gebroken rib komt het vaak voor dat je rib scheef staat. Dit kan je zien als je goed kijkt aan de buitenkant van je borstkas. De borstkas heeft dan een andere vorm dan gebruikelijk. Ook kan het zijn dat je last hebt van kortademigheid of benauwdheid. Daarnaast ervaar je mogelijk een knisperend of krakend geluid bij het ademhalen of bij druk op je ribben. 

Ademhaling bij een gekneusde of gebroken rib

Het kan zijn dat je last hebt van je ademhaling bij een gekneusde of een gebroken rib. Het kan zijn dat je sneller gaat ademen door de pijn en stress die ermee gepaard gaat. Het is belangrijk om te blijven ademhalen via je buik om te kunnen ontspannen. Mocht je last hebben van kortademigheid, dan is het verstandig om je te concentreren op je buik. Je wil in het geval van een gekneusde rib of gebroken ribben niet te veel ademen, maar ook niet te weinig. Het is belangrijk hier een goede balans in te vinden, zodat je je gekneusde rib of gebroken ribben niet te veel tot last bent, maar tegelijkertijd wel goed kunt blijven ademen. 

Deze afbeelding laat zien dat gekneusde ribben voor veel ongemak kunnen zorgen.

Hoe slaap ik beter met een gekneusde of gebroken rib? 

Een gekneusde of gebroken rib is vaak zeer pijnlijk. Het kan al vervelend genoeg zijn om hiermee rond te lopen, en dan slaap je misschien ook nog eens niet goed. We gaan je daarom een aantal manieren geven om beter te kunnen slapen met een gekneusde of gebroken rib. Een aantal tips die we je willen meegeven hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Zorg voor een comfortabele slaaphouding

Door te zorgen voor een comfortabele slaaphouding, maak je het jezelf gemakkelijk en zul je je gebroken ribben of gekneusde rib goed kunnen ontlasten. Een goede slaaphouding is essentieel om je pijnlijke rib minimaal te belasten en toch een goede nachtrust te ervaren. 

Ontzie je gekneusde ribben door op je andere zij te liggen

Volgens meerdere bronnen kun je beter op je niet-aangedane zij slapen. Er wordt aanbevolen om een extra kussen te gebruiken ter ondersteuning van de borstkas. Op deze manier wordt de druk op de gekneusde kant verminderd en wordt het herstel bevorderd. Het beste is om de eerste paar nachten zo rechtop mogelijk te gaan slapen.[1]

Maak het jezelf comfortabel door het gebruik van kussens

Gebruik kussens om het jezelf comfortabel te maken. Kussens kunnen ook helpen om minder te draaien, zodat je lekker rustig ligt en niet veel beweegt. Je kunt indien nodig een extra kussen tussen je knieën leggen, dit zal mogelijk de pijn verzachten. 

Ga in een lekkere ligstoel liggen 

Het kan ook helpen om in een lekkere ligstoel te gaan liggen als je wil slapen. Ook hier is het belangrijk de juiste slaaphouding aan te nemen zodat je je ribben ontlast. Zorg er in dit geval ook voor dat je, indien mogelijk, een kussen gebruikt of enkele kussens om het jezelf wat comfortabeler te maken. Een zacht kussen kan steun bieden zodat je precies in de juiste comfortabele houding ligt. Zo lig je ook niet meer wakker wanneer je bijvoorbeeld op je rug slaapt. 

Probeer zo min mogelijk te bewegen zodat je goed doorslaapt

Een andere tip is om zo min mogelijk proberen te bewegen als je gaat slapen zodat je goed kunt doorslapen en je je pijnlijke ribben goed kunt ontlasten. 

Deze afbeelding laat zien dat kussens helpen comfortabel te slapen als je gekneusde ribben hebt.

Verzacht de pijn van je pijnlijke rib terwijl je slaapt

Gaan slapen met een kneuzing in je ribben kan erg moeilijk zijn. Zeker wanneer de kneuzing op verschillende plekken heeft plaatsgevonden, kan het lastig zijn om om te gaan met de pijn van een gekneusde of gebroken rib. Wanneer je wil gaan slapen, kan een pijnstiller of paracetamol de pijn verzachten die ontstaan is door de pijnlijke ribben. Pijnstillers op recept kun je opvragen bij de huisarts, die je kan doorverwijzen naar de plaatselijke apotheek. Je kunt ook kiezen voor pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn, deze kun je bijvoorbeeld halen bij je plaatselijke drogist. 

Leg ijs op je ribbenkast om herstel te versnellen

Het kan ook helpen om ijs op je ribbenkast te leggen, omdat je daarmee de pijn kunt verdoven en de zwelling kunt verminderen. IJs op je ribbenkast bevordert je herstel. Het is verstandig om geen warme middelen op je ribbenkast te leggen, want daarmee zul je het herstel vertragen en zul je juist de zwelling verergeren. 

Versnel het genezingsproces van je gebroken of pijnlijke rib  

Slaap zoveel mogelijk of probeer zoveel mogelijk te slapen wanneer je last hebt van gebroken of pijnlijke ribben. Het is echt van belang om goed je rust te pakken wanneer je last hebt van pijnlijke of gebroken ribben. 

Wanneer je een klein beetje minder last krijgt, kan het verstandig zijn om langzaamaan weer te gaan bewegen overdag. Het is in ieder geval niet verstandig om met gebroken of gekneusde ribben de hele dag in bed te blijven liggen. Het beste kan je een beetje gaan bewegen of wandelen, zodat je longen meer zuurstof krijgen. Hoest ook regelmatig zodat je eventuele slijm uit je longen kunt hoesten. Hard hoesten, als dit nog pijnlijk voor je is, is niet aan te raden. Wanneer het ademhalen pijn doet, kan je hier beter voorzichtig mee zijn. 

Deze afbeelding laat zien dat gekneusde ribben erg pijnlijk zijn.

Gezond eten tijdens je herstel

Een andere tip is om goed en gezond te blijven eten tijdens je herstel. Gezond eten tijdens is natuurlijk sowieso aan te raden, maar zeker wanneer je tijdens je herstel extra goed let op wat je eet, kan je het genezingsproces versnellen en ervoor zorgen dat je een sneller herstel hebt. Ook stoppen met roken kan aangeraden worden wanneer je gebroken of gekneusde ribben hebt. 

Je ribben laten genezen

Je ribben genezen vanzelf wanneer je bovenstaande tips goed in acht neemt. Uiteraard heeft dit alles wel tijd nodig. Om het ongeluk met je ribben te herstellen, is rust, reinheid en regelmaat erg belangrijk. Zorg voor zo min mogelijk zware lichamelijke inspanning, en wanneer je je dan toch wil inspannen, beweeg en wandel dan rustig. Uiteindelijk is de behandeling van een gekneuse rib gericht op het verlichten van pijn en het voorkomen van complicaties. In het artikel “Management of Rib Fractures” gepubliceerd op de website van het NCBI wordt aangeraden tevens pijnstillers te gebruiken en ademhalingsoefeningen te doen om longontsteking te voorkomen.[2] Zeker als je gebroken ribben hebt is het verstandig dit advies op te volgen.

Zoek hulp bij een pijnlijke of gebroken rib

Wanneer je last hebt van een pijnlijke of gebroken rib, of je rib staat scheef, is het verstandig om hulp te zoeken als je het even niet meer ziet zitten. Zo kan je aankloppen bij de huisarts wanneer je het gevoel hebt dat je een pijnstiller nodig hebt, of kan je naar de drogist voor een paracetamol. Ook emotionele of psychische ondersteuning kan welkom zijn. Vraag je naasten of ze een oogje in het zeil kunnen houden voor je en je kunnen ondersteunen als je het moeilijk hebt. Wanneer je de juiste support om je heen hebt, is het een stuk makkelijker om goed te kunnen herstellen. 

Een gekneusde of gebroken rib is erg vervelend

Het is geen pretje, een gekneusde of gebroken rib. We begrijpen dat het erg vervelend is als je rib gekneusd of gebroken is. Een kneuzing kan erg pijnlijk zijn en een gebroken rib kan er zelfs voor zorgen dat je veel moeite hebt met slapen. Afhankelijk van de plek van de kneuzing kun je beter op je linker- of rechterzij slapen. Hoe pijnlijk het ook mag zijn voor je, we hopen dat je met bovenstaande tips toch wat houvast voor jezelf hebt kunnen vinden om de pijn wat te kunnen verzachten!

Wetenschappelijke bronnen:

[1] https://www.nhs.uk/conditions/broken-or-bruised-ribs/

[2] He Z, Zhang D, Xiao H, Zhu Q, Xuan Y, Su K, Liao M, Tang Y, Xu E. The ideal methods for the management of rib fractures. J Thorac Dis. 2019 May;11(Suppl 8):S1078-S1089. doi: 10.21037/jtd.2019.04.109. PMID: 31205765; PMCID: PMC6545517.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6545517/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…