Wat is beter, op je linker of rechterzij slapen?

Slapen is belangrijk. Het is heilzaam, het geeft je energie en het stelt lichaam en geest in staat om te rusten en te herstellen. Daarom is het goed om te weten welke slaaphouding het beste is en of het een probleem is wanneer jouw favoriete slaaphouding hiervan afwijkt. Rug slapers, buikslapers en zijslapers, ze komen allemaal aan bod in dit blogartikel. En aangezien de meeste mensen (naar verluidt zo’n 75%) op hun zij slapen, gaan we ook bekijken op welke zijde je het beste kunt slapen. Dus rek je maar even flink uit, lees snel verder en bepaal of je wellicht gebaat bent met een nieuwe slaaphouding.

Ideale slaappositie

Mensen hebben een slaaphouding waarin zij het meest ontspannen liggen en zich kunnen overgeven aan de slaap. Deze slaappositie heeft grote invloed op de snelheid waarin je jezelf toestaat om te ontspannen. Maar uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat de houding waarin je in slaap wilt vallen, er toe doet. Ondanks dat er niet echt een keiharde, onbetwiste, verkeerde slaaphouding is (wellicht met uitzondering van “ondersteboven”), zijn niet alle slaaphoudingen even optimaal voor je lichaam. En hoewel niet echt verkeerd, worden sommige slaapposities wel sterk afgeraden in bepaalde specifieke situaties. Hieronder een overzicht met basis-slaaphoudingen met voor- en nadelen per houding:

Buik slapen

Als je het liefst op je buik in je bed ligt, dan schijn je de beste dromen te hebben. Tenminste, dat beweren enkele websites, maar dit is niet uit onderzoeken naar voren gekomen. Wat wel duidelijk uit onderzoeken en studies gebleken is, is dat buikslapen heel slecht is voor je ruggengraat. Omdat je op je buik slaapt draai je het hoofd naar opzij. Hierdoor breng je je ruggengraat in een onnatuurlijke positie, wat uiteindelijk zal resulteren in rugklachten. Ook spieren en gewrichten komen extra onder druk te staan wanneer je slaapt op je buik.

Op-je-buik-slapen-is-slecht-voor-de-ruggengraat
Op je buik slapen is slecht voor de ruggengraat.

Sommige mensen denken dat zij buikslapers zijn maar in feite liggen ze dan half op hun zij. Er wordt in deze gevallen meestal één been en één arm opgetrokken en de andere arm en het andere been zijn dan gestrekt. Deze ligging heeft de voordelen van liggen op de buik (buikligging gaat snurken tegen) maar de nadelen, zoals hierboven genoemd, worden dan vermeden.

Rug slapen

Als je op je rug slaapt dan ben je het meest geneigd om ook te snurken. Dit komt omdat zowel tong als kaak door zwaartekracht naar beneden zakken. Hierdoor wordt de ruimte om te ademen kleiner. Slapen op de rug wordt om die reden dan ook sterk afgeraden voor mensen die last hebben van slaapapneu. Bij slaapapneu wordt de ademhaling tijdens het slapen langer dan 10 seconden onderbroken omdat de luchtpijp wordt afgesloten. De slaper zal dan gedurende de nacht meerdere malen wakker worden om te ademen. Dit verstoort een optimale nachtrust.

Je-slaappositie-heeft-invloed-op-je-gezondheid
Op je rug slapen zorgt voor minder rimpels.

De rugligging zorgt er wel voor dat de wervelkolom in een neutrale en rechte positie ligt tijdens het slapen. Een ander voordeel is dat deze houding de vorming van rimpels in het gezicht tegengaat. Waar een zijligging plooien in het gezicht zal vormen, wordt deze extra druk op je gezichtshuid bij een rugligging vermeden.

Zij slapen

Slapen op je zij is de meest optimale slaaphouding. En dit geldt niet alleen voor zwangere vrouwen, hoewel het voor hen (en hun ongeboren kindje) wel echt belangrijk is. Onderzoek heeft uitgewezen dat zijslapen verschillende voordelen heeft én dat het verschil maakt op welke kant je slaapt.

Wanneer je op je rechterzij slaapt

Op je rechterzij slapen wordt niet het meest aangeraden. Het kan brandend maagzuur verergeren omdat slapen op je rechterzij ervoor zorgt dat de spieren tussen maag en slokdarm ontspannen. Hierdoor ontstaat reflux (zure oprispingen oftewel brandend maagzuur).

Op-je-rechterzij-slapen-heeft-een-aantal-nadelen
Op je rechterzij slapen wordt niet aangeraden.

Sommige studies laten zien dat mensen met hartproblemen wel gebaat zijn bij slapen op de rechterzijde. Aangezien het hart zich aan de linkerzijde van het lichaam bevindt, kan er bij slapen op de linkerzij extra druk ontstaan. Extra druk op het hart betekent dat het hart harder moet werken. Mensen met overgewicht zorgen bij een linkerzijligging voor nog meer extra druk op het hart.

Wanneer je op je linkerzij slaapt

Slapen op de linkerzijde is goed voor de spijsvertering en diverse organen. Zo zorgt slapen op de linkerkant ervoor dat je milt (die zich in de linkerzij van je lichaam bevindt) het bloed gemakkelijker kan filteren. Het lymfesysteem wordt hiermee uiterst ondersteunt. Het lymfesysteem zorg voor een optimale lozing van afvalstoffen.

Je-kunt-beter-op-je- linkerzij-slapen
Welke slaaphouding vind jij het fijnst?

Conclusie? Voor de meeste mensen zal slapen op de linkerkant de meest ideale slaappositie zijn. Er zijn uiteraard uitzonderingen, en ook andere factoren tellen mee om van een optimale nachtrust te genieten. Onder andere op de website van slapen.info kun je veel goede informatie over dit onderwerp vinden. Ook lees je op VetGezond.nl meer over slaap supplementen voor een betere nachtrust. En tot slot kun je natuurlijk altijd advies aan je (huis)arts vragen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…