Welke vitamines zitten er in een appel en hoeveel?

Er zitten veel vitamines in een appel waaronder vitamine C voor een goede weerstand en vitamine A voor je ogen. Daarnaast is de appel het perfecte fruit als je sport, omdat het je uithoudingsvermogen vergroot. Wij Nederlanders eten per jaar met z’n allen ongeveer 725.000.000 appels. Daarmee is de appel het meest populaire fruit in ons land en daar is niks mis mee, want vitamines in een appel zijn heel gezond. Het Engelse spreekwoord ‘An apple a day keeps the doctor away’ is er niet voor niets.

Welke vitamines zitten er in een appel?

Naast vitamine A en vitamine C zitten er nog meer vitamines in een appel, namelijk B1, B2, B3 en E en daar houdt het niet op. Appels zitten boordevol bioactieve stoffen, dit zijn stoffen die een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Ook orthomoleculair voedingsdeskundige Sabine Leijten, beter bekend als de Koelkastcoach, sluit zich hier bij aan. Hoewel we weten dat een appel gezond is, onderschatten we vaak hóe gezond een appel kan zijn.

Polyfenolen, waaronder flavonoïden gaan de strijd aan met vrije radicalen. Dit zijn stoffen die schade aan kunnen brengen aan onze cellen en weefsels. De flavonoïden zorgen ook voor de kleur van de appel.

Naast polyfenolen bevatten appels fytonutriënten Deze voedingsstoffen hebben een antioxiderende werking en gaan daarom ook vrije radicalen tegen. Doordat we meer groenten uit blik of pot eten, krijgen we deze stoffen in mindere mate binnen via onze voeding. Het is daarom belangrijk om vers fruit, zoals appels te eten. Welke appels zijn het gezondst? Als je moet kiezen, ga dan voor een rode appel in plaats van een groene.

Vitamine C

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn appels een belangrijke bron van vitamine C. Vitamine C is een antioxidant dat je lichaam nodig heeft om bindweefsel te vormen. Ook zorgt vitamine C ervoor dat je lichaam ijzer beter kan opnemen en levert het een belangrijke bijdrage aan je weerstand. Krijg je te weinig vitamine C binnen, dan krijg je eerder verkoudheidsklachten en ook wondjes genezen minder snel. In de vroegere eeuwen was scheurbuik een ziekte die veel voorkwam als gevolg van een tekort aan vitamine C.

Welke vitamines zitten er in een appel
Welke vitamines zitten er in een appel.

Tabel met vitamines

Hoeveel vitamine C zit er in 100 gram appel of hoeveel vitamine E krijg ik binnen als ik 200 gram appel eet? Wij hebben het overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Hoeveel vitamine C zit er in een appel? Zoek het op in onderstaande tabellen.

Welke vitamines zitten er in een appel van 100 gram?

VitaminesHoeveelheid per 100 gram% ADH per 100 gram
Vitamine B10,017 hoeveelheid1,55%
Vitamine B113,000 gal(s)1,00%
Vitamine B20,026 hoeveelheid1,73%
Vitamine B30,091 hoeveelheid0,54%
Vitamine B60,041 hoeveelheid2,73%
Vitamine C4,600 hoeveelheid6,57%
Vitamine D0,0000,00%
Vitamine E0,180 hoeveelheid1,94%
Vitamine K2,200 gal(s)2,75%
Bron: Fruit At Work.

Welke vitamines zitten er in een appel van 200 gram?

VitaminesHoeveelheid per 200 gram% ADH per 200 gram
Vitamine B10,034 hoeveelheid3,09%
Vitamine B116,000 gal(s)2,00%
Vitamine B20,052 hoeveelheid3,47%
Vitamine B30,182 hoeveelheid1,07%
Vitamine B60,082 hoeveelheid5,47%
Vitamine C9,200 hoeveelheid13,14%
Vitamine D0,0000,00%
Vitamine E0,360 hoeveelheid3,87%
Vitamine K4,400 gal(s)5,50%
Bron: Fruit At Work.

Tabel met mineralen

Naast de vitamines in een appel bevat een appel ook diverse mineralen. Dit zijn calcium, ijzer, magnesium, natrium, fosfor, kalium en zink. De samenstelling en de soort hangt af van de appelsoort. Ook hier vind je twee tabellen met de mineralen per 100 gram en per 200 gram appel.

Welke mineralen zitten er in een appel van 100 gram?

MineralenHoeveelheid per 100 gram% ADH per 100 gram
Calcium6,000 hoeveelheid0,60%
IJzer0,120 hoeveelheid0,86%
Magnesium5,000 hoeveelheid1,67%
Natrium1,000 hoeveelheid0,05%
Fosfor11,000 hoeveelheid1,38%
Kalium107,000 hoeveelheid3,45%
Zink0,040 hoeveelheid0,27%
Bron: Fruit At Work.

Welke mineralen zitten er in een appel van 200 gram?

MineralenHoeveelheid per 200 gram% ADH per 200 gram
Calcium12,000 hoeveelheid1,20%
IJzer0,240 hoeveelheid1,71%
Magnesium10,000 hoeveelheid3,33%
Natrium2,000 hoeveelheid0,10%
Fosfor22,000 hoeveelheid2,75%
Kalium214,000 hoeveelheid6,90%
Zink0,080 hoeveelheid0,53%
Bron: Fruit At Work.

Gezondste appel

Laten we voorop stellen dat alle appels gezond zijn, omdat er zoveel vitamines in een appel zitten. Tegelijkertijd heb je de keuze uit wel meer dan 7.000 appelsoorten en welke is het meest gezond? Maakt het je qua smaak niet zoveel uit, kies dan voor een rode appel. Rode appels bevatten 10 tot 18 procent meer voedingsvezels dan groene appels.

Rode appels bevatten meer pectine dan groene appels. Het rood van de appels bestaat bovendien uit anthocyanen. Deze kleurstoffen hebben een antioxidante werking. Bovendien bevatten groene appels veel zuren die je tanden aan kunnen tasten. Spoel na het eten van een groene appel je mond eventueel met water om de zuuraanval te beperken. Onderzoekers hebben gekeken naar dertig appelrassen en hun bijdrage aan onze gezondheid.

Is een Jonagold appel gezond? De Jonagold bevat van deze appels de meeste antioxidanten. Uit ander onderzoek blijkt dat de Fuji appel over de meest flavonoïden en fenolen beschikt met de Red Delicious en de Gala als goede tweede en derde. Hou wel in gedachten dat rode appels iets meer fructose oftewel suiker bevatten.

Welke appel is het gezondst?
Welke appel is het gezondst?

Schil van de appel

Om alle belangrijke vezels van een appel binnen te krijgen is het belangrijk om de appel niet te schillen. Is de schil van een appel gezond? Jazeker! De helft van de voedingsvezels zit in de schil. Bovendien raak je zo ook een deel van de vitamines in een appel kwijt als je de appel schilt. Je verliest naast voedingsvezels nog eens 13 procent van de vitamine C en een vijfde van het magnesium. Waarom schillen veel mensen dan toch hun appel?

De reden hiervoor is de angst voor bestrijdingsmiddelen. De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die gebruikt wordt, is erg klein. Bovendien gaan deze bestrijdingsmiddelen ook door de schil heen. Schillen helpt dus niet om eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Eet daarom biologische appels, zodat je zeker bent dat je geen bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Was je biologische appel onder de kraan en eet smakelijk!

Is een elstar appel gezond?

Elstar appels zijn een gezonde keuze als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze een goede bron van antioxidanten.

De appel als hulp bij het afvallen

De natuurlijke suikers en vezels in appels helpen je als je wat kilootjes kwijt wilt en appels bestaan voor ongeveer 85 procent uit water. Doordat de vezels een verzadigd gevoel geven, krijg je minder snel honger. Bovendien stimuleren deze vezels je darmen. Ook zorgen ze ervoor dat de natuurlijke suikers niet in je lichaam worden opgeslagen.

Eet niet teveel appels, want dan krijg je wel teveel suiker binnen. Wil je afvallen eet dan ook de schil van de appel, want de stof ursoliczuur die zorgt voor de glans van de schil helpt je om minder aan te komen. Het zuur houdt de bloedsuikerspiegel laag en voorkomt dat je lever vet opslaat.

Nog meer weetjes over appels

Wist je dat een appel eten voor het slapen gaan je helpt je nachtrust te verbeteren? Is je appel nog niet helemaal rijp en wil je ‘m toch opeten? Bewaar je appels dan niet in de koelkast, want buiten de koelkast worden ze tien keer sneller rijp. Appels bevatten sporen van borium. Hierdoor word je van appels geestelijk scherper. De appel lijkt een doorsnee fruitsoort en zelfs een beetje saai, maar als je beter weet, heeft de appel heel veel te bieden.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…