De normaalwaarden van vitamine B6, wat betekent het?

Het is belangrijk dat je vitamine B6 gehalte binnen de normaalwaarden vallen. Vitamine B6 is onder andere belangrijk voor de stofwisseling. Tekorten komen niet voor als je gezond eet. Je vitamine B status moet liggen tussen de 35 en 110 nmol/L. Er zijn echter ook labs die hun referentiewaardes hebben aangepast naar 51 – 183 nmol/L. (Bron: VoedingOnline)

Vitamine B6 normaalwaarden

Bloedarmoede, een verminderde weerstand en/of sommige zenuwaandoeningen kunnen tekenen zijn van een vitamine B6 tekort. Het is dan van belang om te weten waar deze klachten vandaan komen. Komen zij voort uit een bestaand tekort? Staat deze relatie vast of ligt de feitelijke situatie anders en zijn er andere medische redenen? Gelijktijdig gebruik van bepaalde of meerdere medicijnen bijvoorbeeld. Het is erg belangrijk om een eenduidige verklaring te krijgen voor je klachten. En: meten is weten.

Het stofje dat gemeten wordt is pyridoxine. Dit is de wetenschappelijke benaming van vitamine B6. Het zorgt voor het aanmaken van rode bloedcellen. Ook het zenuwstelsel wordt beïnvloed door vitamine B6. Hoewel je via je voeding aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zou moeten komen (gemiddeld 1,5 mg voor volwassenen), kan het voorkomen dat er een tekort ontstaat. Bijvoorbeeld als je niet beschikt over een goede werking van je lever.

Het-is-belangrijk-dat-je-vitamine-B6-gehalte-binnen-de-normaalwaarden-valt
VItamine B6 supplementen zijn niet altijd nodig om binnen de normaalwaarden te vallen.

Uitslag

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het uitsluiten van dierlijke producten kan leiden tot vitaminetekorten. Supplementen kunnen dan een uitkomst zijn. Voor een optimale veiligheid moet je echter wel oppassen dat je met langdurig dagelijks gebruik niet boven de aanvaardbare bovengrens komt. Langdurig gebruik van hoge inname aan vitamine B6 kan ook klachten veroorzaken. In het bijzonder klachten van neuropathische aard.

De maximum hoeveelheid staat voor vitamine B6 op 25 mg. Dit staat gelijk aan 10 kg aardappelen wat aantoont: het blijkt erg moeilijk om via voeding een te hoge waarde te verkrijgen. Door uitkomsten uit eenduidig wetenschappelijk onderzoek heeft de wetenschappelijke adviesraad deze veilige bovengrens vastgesteld. Ook is het bedoeld om overmatig gebruik en te hoge doseringen van een supplement te voorkomen. Het Vitamine Informatie Bureau pleit voor veiligheid waar het gaat om supplementen. Maximale hoeveelheden in verkrijgbare supplementen zijn mede hierdoor op een waarde gezet die onder de veilige bovengrens liggen.

Verlaagde waarde

Zodra uit meting een tekort aan vitamine B6 blijkt, dan kan je in overleg met huisarts beslissen om te gaan suppleren. Houd jezelf tijdens dit traject goed in de gaten en wees bedacht op verandering. Je kunt eventuele symptomen rapporteren bij arts of apotheker.

Verhoogde waarde

Liggen je waardes hoger dan de referentiewaarde, dan kun je teveel aan vitamine B6 hebben. Een te hoge dosering is namelijk niet goed. Mogelijk heb je ook last van klachten die hierbij horen. Tintelingen in voeten, tintelende handen of andere neuropathische symptomen werden door honderden patiënten gemeld in een onderzoek waarin een sterk verhoogd B6 niveau was waargenomen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…