Herken een vitamine B5 tekort aan de hand van symptomen

Een tekort aan vitamine B5 is in het westen vrij zeldzaam, omdat het hier in veel voedingsmiddelen zit. Wanneer je echter wel een tekort aan vitamine B5 hebt zit daar een aantal vervelende symptomen bij. Ook verder gezonde mensen ervaren veel nadelige effecten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, depressie, slapeloosheid, prikkelbaarheid, braken, buikpijn en een pijnlijk branderig gevoel in de voeten.

Een teveel aan B5 vitamine is aan de andere kant vrijwel niet mogelijk, er kan dan ook eigenlijk alleen maar diarree optreden. Dit heb je echter pas wanneer je tientallen grammen per dag neemt, wat vrij lastig is. De functie van vitamine B5 is het helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten, en daarnaast bij de energieproductie.

Vitamine B5 tekort

Een tekort aan vitamine B in het algemeen komt weinig voor, omdat vitamine B in veel voedingsmiddelen voorkomt. Ook vitamine B5 zit in ontzettend veel verschillende producten, waardoor je in de westerse wereld amper een tekort aan deze vitamine tegen zal komen. In Nederland zijn er geen recente gevallen bekend van mensen met een tekort aan B5, en ook niet van mensen met de symptomen die hierbij horen. Een veel voorkomend symptoom van een tekort aan B5 vitaminen is burning feet, waarbij je een pijnlijk gevoel hebt in je voeten dat lijkt op brandende voeten. Veel mensen in gevangenkampen hebben of hadden hier last van, ook bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een-tekort-aan-vitamine-B5-kan-hoofdpijn-en-slapeloosheid-veroorzaken
Een tekort aan vitamine B5 kan allerlei vervelende klachten veroorzaken.

Symptomen

Hoewel een tekort aan vitamine B5 door de aanwezigheid in verschillende voedingsmiddelen in Nederland niet zo snel voorkomt, is het wel handig om te weten wat de symptomen van zo’n tekort kunnen zijn. Een B5 deficiënte heeft namelijk wel hele vervelende gevolgen, die bij ernstige ondervoeding tot uiting kunnen komen. De symptomen die bij een tekort kunnen horen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Lage bloeddruk
 • Braken
 • Buikpijn
 • Pijnlijk gevoel in de voeten
 • Kramp in benen
 • Infecties aan bovenste luchtweg
 • Algehele zwakte
 • Hoofdpijn
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • Minder eetlust
 • Lusteloosheid
 • Pijn aan de maag
 • Misselijk gevoel
 • Spierkrampen
 • Tintelingen in ledematen

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard wil je al deze nadelen liever voorkomen dan genezen, en dat is ook prima mogelijk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is al 5 mg voor volwassenen per dag, en voor zwangere vrouwen 7 mg. Dit zijn hoeveelheden bepaald door de Gezondheidsraad. Wanneer je therapeutisch gebruik maakt van B5 vitamine kan de hoeveelheid sterk oplopen. Dit is het geval bij enkele ziektebeelden en speciale omstandigheden. Denk hierbij aan osteoartritis, artritis, verhoogde homocysteine levels, obesitas en zware stress.

Vitamine B5 is onderdeel van het vitamine B complex. Dit is een groep vitaminen die veel samenwerkt en ook qua functie bij elkaar zijn betrokken.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…