Als je een vitamine B2 tekort hebt kun je allerlei lichamelijk klachten krijgen. Vitamine B2, ofwel riboflavine, is dan ook een belangrijke vitamine die je dagelijks binnen moet krijgen. Je lichaam kan zelf namelijk geen vitamine B2 aanmaken. Gelukkig vind je vitamine B2 terug in veel verschillende soorten voedingsmiddelen zodat je vrij makkelijk voldoende vitamine B2 via voeding binnenkrijgt.
Echter, tijdens het bereiden van voeding gaat vaak veel vitamine verloren. Het is daarom belangrijk dat je verstandig eet. Met graanproducten, melkproducten, fruit, vlees en veel groenten moet het lukken om voldoende vitaminen en mineralen, de essentiële voedingsstoffen, binnen te krijgen. Maar als je bepaalde dieetrestricties hebt kunnen wel degelijk tekorten ontstaan.
Eet je bijvoorbeeld geen vlees of melkproducten of graanproducten, dan kun je tekorten in de hand werken. Je kunt niet altijd de benodigde dagelijkse dosis vitamines binnen krijgen met alleen groente en fruit. En vlees vervangen werkt ook niet altijd even adequaat. Suppleren is dan een verstandige keuze.
Vitamine B2 tekort
Hoeveel riboflavine je exact nodig hebt is afhankelijk van de levensfase waarin je zit. Ook je leeftijd en geslacht spelen een belangrijke rol. De Gezondheidsraad heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld met betrekking tot de hoeveelheden riboflavine die je nodig hebt. Ook is voor borstvoedende en zwangere vrouwen een afwijkend aantal milligram riboflavine vastgesteld.
De dagelijkse hoeveelheid riboflavine die door de gezondheidsraad per categorie wordt geadviseerd is:
Leeftijdscategorie | ADH Vitamine B2 (milligrammen) |
0 tot 1 jaar | 0,4 |
1 tot 4 jaar | 0,5 |
4 tot 9 jaar | 0,7 |
9 tot 14 jaar | 1,0 |
Jongens / mannen vanaf 14 jaar | 1,5 |
Meisjes / vrouwen vanaf 14 jaar | 1,1 |
Zwangere vrouwen | 1,4 |
Borstvoedende vrouwen | 1,7 |
Hoewel de Gezondheidsraad ook aanbevelingen kan doen met betrekking tot een maximale inname van vitaminen, een veilige bovengrens zeg maar, heeft zij dit bij riboflavine niet gedaan. Er zijn namelijk geen nadelige effecten bekend bij een hoge inname. Soms komt het voor dat de urine een gele kleur krijgt zodra je vitamine B2 suppleert, maar dat heeft verder geen nadelige effecten. Verder wordt een eventueel teveel aan vitamine B2 via urine afgevoerd.
De vitamine die je binnenkrijgt via voeding of supplementen wordt vanuit je dunne darm opgenomen en via rode bloedcellen verspreid. Als alles goed werkt dan zorgt riboflavine ervoor dat eiwitten, vetten en koolhydraten adequaat worden omgezet in energie.
Riboflavine vitamine B2 is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen schadelijke vrije radicalen. Ook versterken b vitamines elkaar. Riboflavine heeft dus ook een versterkende invloed op andere vitamine b soorten. Vandaar dat extra inname van producten als vitamine b complex, een goede aanvulling kan zijn om de instandhouding van een gezonde vitaminestatus te behouden.
Een tekort aan vitamine B2 kan ontstaan wanneer je lichaam verminderd vitamine B2 kan opnemen. Bijvoorbeeld hartaandoeningen, nierdialyse, diabetes en kanker. Langdurige blootstelling aan een tekort is schadelijk. Je kunt dan last krijgen van verschillende klachten. Heb je het idee dat je onvoldoende riboflavine vitamine B2 binnenkrijgt, laat dit dan controleren bij je huisarts.

Vitamine B2 tekort
Zoals gezegd komt het niet heel vaak voor dat iemand met een afwisselend eetpatroon te weinig vitamines binnen krijgt. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Het is van belang om je lichaam goed in de gaten te houden en alert te zijn op veranderingen. Het kan nuttig zijn wanneer je je af en toe kunt vrijmaken om jezelf te checken op klachten. Even stilstaan en een lichamelijke stand van zaken opmaken. Je kunt ook bij je huisarts je bloed laten prikken voor onderzoek en een status te krijgen van vitamines en mineralen.
Meten is weten, en symptomen moet je serieus nemen. Een aantal symptomen kunnen wijzen op een tekort aan B2 vitamines:
- Ontstoken tong
- Droge lippen
- Ontstekingen aan mondhoeken
- Chronische vermoeidheid
Duizeligheid
Wanneer je lichaam een tekort aan vitamine B2 heeft dan kun je duizeligheidsklachten ervaren. Wanneer er onvoldoende zuurstof door je lichaam gaat, omdat je niet genoeg rode bloedcellen hebt door te weinig vitamine B2 riboflavine, dan loop je het risico om duizelig te worden. Heb je hier vaak last van? Suppleer dan met vitamine B. Je kunt kiezen voor B2, maar een vitamine B complex is wellicht veelomvattender.
Slaapproblemen
Te weinig vitamine B2 kan ook leiden tot slaapproblemen. Slaapproblemen zijn in veel gevallen het directe gevolg van psychische disbalans of stemmingswisselingen. Issues die direct of indirect te herleiden zijn naar je zenuwstelsel of energiehuishouding brengen vaak ook problemen met zich mee die te maken hebben met slaap. Voor een evenwichtige gemoedsrust wil je een gezonde vitamine B2 status in stand houden.
Haar, huid en ogen
Iemand met een gezonde vitamine B2 status heeft vaak ook een gezonde huid. Ook gezond haar en een scherp gezichtsvermogen worden ondersteund door voldoende vitamine B2. De meeste soorten vitamine B hebben positieve effecten op huid, haar en ogen. Dit komt omdat ze het vernieuwingsproces van cellen ondersteunen en als brandstof fungeren voor veel andere lichaamsprocessen.