Helpt vitamine B2 echt tegen migraine?

Veel mensen die regelmatig last hebben van migraine vragen zich af of vitamine B2 misschien helpt. In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen aan migraine, en elke dag weer hebben ruim 70.000 mensen last van een migraine aanval. Dit is natuurlijk sowieso heel vervelend voor al deze mensen die regelmatig zo’n aanval krijgen. Migraine tast een hoop aan. Zo wordt de levenskwaliteit ernstig verminderd, door onder andere de invloed op sociale relaties.

Daarnaast gaat dit gepaard met ziekteverzuim en hoge kosten voor verschillende partijen. Dit is waarschijnlijk niet helemaal te voorkomen, maar wel flink terug te dringen. Terugkerende aanvallen en het aantal migraineaanvallen kan met bijvoorbeeld vitamine B2 worden bereikt. Hieronder gaan we daarnaar kijken.

Vitamine B2 tegen migraine

Om migraine te verminderen en het aantal migraineaanvallen te verkleinen kunnen een aantal verschillende voedingssupplementen een bijdrage leveren. Een veelgebruikt middel hierbij is vitamine B2, ook wel Riboflavine genoemd. Uit onderzoek blijkt dat vitamine B2 het aantal migraine gevallen flink kan verminderen. Om dit te bereiken raadt men aan om twee keer per dag 200 mg Riboflavine te nemen. Ook Ginkgo Biloba is overigens een middel dat veel mensen gebruiken bij migraine, en dat goed kan werken. Sowieso is dit voor het dagelijks functioneren een goed middel, met veel voordelen.

Hoe werkt het precies?

Riboflavine kan dus een rol spelen bij het terugdringen van migraine prophylaxis. Dit komt met name omdat deze stof een belangrijke rol speelt bij de glutamine afgifte door neuronen, waardoor Riboflavine bescherming biedt tegen overmatige stimulatie van de zenuwen en excitotoxiciteit door glutamaat. De overmatige stimulatie van de zenuwen is mogelijk één van de belangrijkste oorzaken van migraine.

Daarnaast beschermt Riboflavine ook tegen mitochondriale disfunctie, omdat het een rol speelt binnen de elektronentransportketen in de mitochondriën. Ook is het belangrijk voor homocysteïnemetabolisme. Verder werkt vitamine B2 als antioxidant en reduceert het daarmee oxidatieve stress. Ook blijkt het nog inflammatie te remmen, wat ook weer belangrijk is bij het tegengaan van ernstige hoofdpijn. Deze vele werkingen maken van Riboflavine een zeer belangrijk wapen tegen het aantal aanvallen van migraine.

VItamine-B2-kan-in-hogere-doses-helpen-tegen-migraine
Vitamine B2 kan helpen tegen migraine.

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar Riboflavine bij migraine. Dit laat ook de effectiviteit zien. Uit een onderzoek blijkt dat er bij 7 tot 20 procent van de bevolking in Europa een tekort aan Riboflavine voorkomt. Dit wordt waarschijnlijk deels veroorzaakt door tekorten in de voeding. Daarnaast blijkt dat ook de opname minder goed is, waardoor je ook tekorten kan krijgen.

Suppletie van deze vitamine is veilig gebleken, ook bij behandeling voor migraineaanvallen voorkomen. Ook langdurig gebruik en hoge doseringen zijn goedgekeurd. Ernstige bijwerkingen zijn er amper. Een veelvoorkomende bijwerking is wel dat je urine er felgeel van wordt, maar dat is niet schadelijk.

Ander onderzoek heeft uitgewezen wat de resultaten van suppletie met Riboflavine kunnen zijn. Onderstaande resultaten kwamen daarbij naar voren:

  • Uit 5 verschillende klinische onderzoeken kwam naar voren dat suppletie met riboflavine positieve resultaten oplevert.
  • Wanneer men 400 mg riboflavine per dag nam, zorgde dit voor een verlaging van het aantal aanvallen tot wel 59 procent.
  • Dezelfde hoeveelheid zorgde ook voor een verlaagde frequente van aanvallen per maand, van 8,7 naar nog maar 2,9.
  • Volgens een ander onderzoek zorgde deze hoeveelheid ervoor dat 4 aanvallen per maand werd teruggedrongen naar 2 aanvallen per maand.

Daarbij is Riboflavine een goed te verdragen middel en relatief goedkoop, waarmee het vaak wordt aangeraden bij migraine. Ook hoge doseringen leveren geen ernstige bijwerkingen op, uitzonderingen daargelaten. Hierbij gaat het dan vooral om klachten met de darmen.

Hoe werkt het precies?

Hoe werkt suppletie met Riboflavine dan precies? 400 mg is de ideale hoeveelheid, zo geven veel onderzoeken aan. Kun je dat dan ook uit voeding binnen krijgen? Ja, maar dat is wel heel lastig. Zelfs wanneer je werkt met multivitaminen kom je waarschijnlijk niet aan deze hoeveelheid. Daarom kun je er in die gevallen het beste voor kiezen om een apart supplement met vitamine B2 te slikken.

Let er wel op dat je hierbij vitamine van goede kwaliteit neemt. Ook de opneembaarheid moet goed zijn. Vaak zit er per capsule 50 mg vitamine B2 in. Dan moet je acht pillen slikken. Daarom is het beter om pillen van 100 mg te nemen. Deze zijn er namelijk ook, hoewel je daarvoor soms goed moet zoeken.

Omdat B2 goed samengaat met de andere vitaminen B, is het gebruik van een vitamine B complex ook vaak aan te raden. Ook vitamine D is overigens goed om erbij te nemen, zo blijkt uit een recente studie. Sowieso heeft je lichaam voldoende vitamine B en D nodig om goed te kunnen functioneren, zoals de Gezondheidsraad doorgaans benadrukt. Goede suppletie kan het aantal behandelingen verminderden en het leven van mensen met migraine positief veranderen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…