De verschillen tussen vitamines en mineralen

De verschillen tussen vitamines en mineralen, weet jij ze? Hebben ze ook overeenkomsten? Vitamines en mineralen worden vaak behandeld alsof ze hetzelfde zijn. Niets blijkt minder waar. Hoewel ze overeenkomsten vertonen, bestaan er ook daadwerkelijk verschillen tussen de voedingsstoffen. Zodra we besluiten gezonder te gaan leven, zijn vitamines en mineralen vaak het startpunt. Het gros van de mensen weet dan ook dat je deze grotendeels binnenkrijgt via groenten en fruit. Hoewel we ze dus vaak in één adem noemen, hebben ze zowel overeenkomsten als verschillen. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Het verschil tussen vitamines en mineralen

Om het verschil te weten, moet je eerst weten wat vitamines zijn en wat mineralen zijn. Dit verschil is eenvoudig uit te leggen aan de hand van theorie. Het verschil tussen vitamines en mineralen vind zijn oorsprong op het gebied van scheikunde. Vitamines komen namelijk uit de zogenoemde “levendige natuur”. Dit houdt in dat ze voornamelijk door planten en of dieren zelf worden gemaakt. Daar staat tegenover dat mineralen uit de “dode natuur” komen. Deze moeten dus door planten worden opgenomen uit onder andere aarde, en door dieren die het opnemen uit voeding en water.

Wat hebben ze gemeen?

De belangrijkste overeenkomst tussen vitamines en mineralen is dat ons lichaam niet (genoeg) in staat is deze zelf te produceren. We halen zowel vitamines als mineralen dus uit onze voeding. Beide stoffen spelen een niet te onderschatten rol bij de groei. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol bij het het herstel en goed functioneren van je lichaam. Voor veel voedingsstoffen geldt dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Wat betreft vitamines kan het lichaam alleen vitamine D en K zelf aanmaken. Vitamine D maakt het lichaam aan in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast maakt het lichaam Vitamine K aan door middel van bacteriën in het darmkanaal.

Vitamines en mineralen in voeding

Vitamines en mineralen hebben ook als overeenkomst dat we ze voornamelijk halen uit gezonde voeding. We halen deze voedingsstoffen voornamelijk uit groente, fruit, vlees, vis, zuivel en graanproducten. Ook noten en peulvruchten zijn onmisbaar in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het wordt daarom ook niet voor niets afgeraden om fastfood, snoep en producten met een hoog suiker gehalte zoveel mogelijk te vermijden. Zoals gezegd, deze producten bevatten doorgaans weinig tot geen vitamines en mineralen.

Steeds moeilijker

Daarnaast is er nog een overeenkomst tussen vitamines en mineralen. Wel enigszins zorgwekkend. Het groeiende aanbod van fastfood restaurants en opwarmmaaltijden maakt het steeds moeilijker wordt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een tekort komt hierdoor tegenwoordig steeds vaker voor. Hoewel voedingssupplementen eventuele tekorten kunnen opvangen, zijn deze niet bedoeld als vangnet bij een ongezonde levensstijl. Het is en blijft namelijk essentieel om voedingsstoffen binnen te krijgen via gezond voedsel.

Het verschil tussen vitamines en mineralen is belangrijk om te weten.
Verschillen tussen vitamines en mineralen.

Wat zijn spoorelementen?

Hoewel spoorelementen, ook wel sporelementen genoemd, vaak onder mineralen worden geschaard is dit niet altijd terecht. Er bestaat namelijk wel degelijk een verschil tussen mineralen en spoorelementen. Dit verschil kun je vinden in de hoeveelheid. Het menselijk lichaam heeft namelijk van nature een grotere behoefte aan mineralen dan aan spoorelementen. Natuurlijk zijn spoorelementen nog steeds essentieel voor een goede gezondheid. Dat je er minder van nodig hebt wil dan dus niet meteen zeggen dat je ook wel zonder kan. Onder andere ijzer, zink en jodium zijn essentiële spoorelementen.

Houdt altijd rekening met richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…