Onderzoek: welke supplementen worden het meest gebruikt in Nederland?

Weet je dat 71% van de Nederlandse supplementengebruikers vitamine D slikt? Dat ashwagandha het supplement is waarvan we het meeste effect ervaren? En dat 51% van de 35- tot 44-jarige supplementengebruikers dat doet om meer energie te hebben? In onze recente studie, waarin 1247 van onze klanten zijn ondervraagd, hebben we veel interessante inzichten verzameld over het supplementengebruik in Nederland. Deze resultaten zijn samengevat in de onderstaande infographic.

Onderzoek naar supplementgebruik in Nederland

Uit onderzoek van Holland & Barrett onder gebruikers van voedingssupplementen in Nederland zijn de populairste supplementen naar voren gekomen. Volgens het onderzoek gebruikt 71% van de supplementengebruikers in Nederland een vitamine D-supplement. Vitamine D is daarmee populairder dan magnesium supplementen, welke door 66% van de Nederlandse supplementengebruikers wordt geslikt. Andere populaire supplementen zijn vitamine C (54%), multivitamines (47%) en vitamine B12 (40%). Dit maakt de top vijf compleet.

Zie hieronder in de afbeelding de complete top 10 van meest populaire voedingssupplementen in Nederland:

Populairste supplementen in Nederland.

Waarom gebruiken Nederlanders supplementen?

56% van de Nederlanders die supplementen gebruiken nemen ze om gezondheidsproblemen te voorkomen. De meerderheid neemt dus supplementen ter preventie. De belangrijkste redenen voor het gebruik van supplementen zijn het ondersteunen van de weerstand (53%), het verbeteren van de algemene gezondheid (52%), het ondersteunen van spieren en gewrichten (43%), het verkrijgen van meer energie (37%), en het aanvullen van tekorten (34%). Opmerkelijk is dat de doelstelling ‘meer energie’ vooral belangrijk is binnen de leeftijdscategorie 35-44 jaar (51%) en dat de doelstelling ‘spieren & gewrichten’ vooral bij 65-plussers (53%) een aandachtspunt is.

Redenen om te suppleren.

Van welk supplement merk je het effect het meest?

Volgens ons onderzoek ervaart een overweldigende meerderheid (89%) van de supplementengebruikers in Nederland een effect van hun supplementen. Dit varieert van een beetje effect (52%) tot veel effect (37%). Van de gebruikers van een ashwagandha-supplement geeft de helft aan een effect te ervaren, nipt gevolgd door kurkuma (49%). Collageen (44%) maakt de top drie van supplementen met het meeste effect compleet. Vaak wordt gedacht dat collageen onzin is, maar is dat zo? Wij zochten het voor je uit.

Het is niet verwonderlijk dat kruiden zoals ashwagandha en kurkuma bovenaan staan, omdat deze supplementen minder gemakkelijk via de voeding worden opgenomen. Vitaminen en mineralen zoals vitamine D of magnesium zullen echter alleen een effect hebben bij een effectief tekort.

De meest effectieve supplementen.

Waarom nemen mensen geen supplementen?

Van de deelnemers aan het onderzoek die geen supplementen gebruiken, geeft bijna de helft (48%) aan dat dit komt omdat zij niet weten welke supplementen zij moeten nemen. Opvallend is dat 59% van hen het gebruik van supplementen wel zou overwegen als zij precies weten welke supplementen zij moeten nemen en in welke dosering.

Waarom geen supplementen gebruiken?

Waar moet je op letten als je supplementen gaat aanschaffen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van supplementen. Kijk naar de ingrediënten en lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig en zorg ervoor dat je begrijpt wat erin zit. Kijk ook naar de hoeveelheid van elk ingrediënt en of er andere toevoegingen, zoals vulstoffen, zijn. 

Check de dosering: Zorg ervoor dat de dosering van het supplement overeenkomt met de aanbevolen dosering. Bij sommige supplementen kan een te hoge dosis schadelijk zijn. Kijk ook naar de oorsprong van de producten. Controleer of het supplement van een gerenommeerd bedrijf komt en of het wordt gemaakt in een gecontroleerde omgeving. Vermijd overbodige supplementen. Voorkom dat je teveel verschillende supplementen tegelijkertijd neemt en voorkom dat je dubbele doseringen neemt. 

Overleg voor het gebruik van supplementen ook altijd vooraf met een arts. Als je medicijnen en supplementen tegelijkertijd gebruikt, overleg dan met een arts of een apotheker of je deze veilig naast elkaar kunt gebruiken. Sommige supplementen kunnen interacties hebben met medicijnen. 

Let tot slot ook op certificeringen. Controleer of het supplement is gecertificeerd door een onafhankelijke organisatie, zoals de NSF (National Sanitation Foundation) om te zien of het supplement aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

Zijn supplementen veilig?

In Nederland worden supplementen beschouwd als voedingssupplementen en vallen daarom onder de Europese verordening voor voedings- en diervoederingssupplementen. Dit betekent dat supplementen die in Nederland worden verkocht, aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitseisen moeten voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld vrij zijn van schadelijke stoffen en de hoeveelheid van de actieve stoffen moet overeenkomen met wat op het etiket staat vermeld. Het is echter belangrijk om te weten dat supplementen niet door de overheid worden goedgekeurd voordat ze op de markt worden gebracht, zoals wel het geval is bij medicijnen. Dit betekent dat het aan de consument is om de veiligheid en de kwaliteit van supplementen te controleren. Het is aanbevolen om supplementen te kopen bij gerenommeerde fabrikanten en winkels, en om een arts of apotheker te raadplegen als er twijfel bestaat over de veiligheid of geschiktheid van een supplement. Houd ook rekening met dat sommige supplementen interacties kunnen hebben met medicijnen of andere supplementen, dus het is verstandig om een arts of apotheker te raadplegen als je medicijnen gebruikt.

Zie hier de hele infographic:

Deze infographic over supplementengebruik is mogelijk gemaakt door Holland & Barrett.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

De invloed van neurotransmitters op ons brein

De invloed van neurotransmitters op ons brein

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die informatie overbrengen tussen zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, in de hersenen. Ze spelen een belangrijke…
De belangrijkste vitamines voor de winter 

De belangrijkste vitamines voor de winter 

Nu de temperatuur daalt en de zon in winterslaap gaat, valt niet te ontkennen dat de winter eindelijk hier is…