Is munt thee wel of niet gezond?

Muntthee wordt om meerdere redenen door vele mensen over de hele wereld gedronken, maar is muntthee eigenlijk gezond? Mensen vinden de smaak lekker, en daarnaast heeft het drinken van muntthee vele voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Muntthee vindt zijn oorsprong in Marokko en wordt vaak puur gedronken. Het bestaat uit niet meer dan een kop heet water met verse muntbladeren, en bevat bovendien weinig calorieën. Wil je weten waarom muntthee onder de populaire artikelen valt wanneer het aankomt op gezondheidsproducten? Lees dan snel verder.

Waar is verse munt thee goed voor?

Ten eerste werkt muntthee erg rustgevend. Het is namelijk gebleken dat muntthee ondersteunt bij een goede nachtrust en het verminderen van de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit is een gouden combinatie, aangezien stress en een slechte nachtrust vaak hand in hand gaan. Muntthee verhelpt het bovenstaande probleem doordat de verminderde aanmaak van cortisol op zijn beurt de stress direct verminderen zal. Wellicht is het dus een goed idee om muntthee te drinken tijdens stressvolle momenten in plaats van naar voedingssupplementen te grijpen. Er zijn wel bepaalde voedingssupplementen die bij stress helpen!

Daarnaast is bekend dat muntthee helpt bij een beter geheugen. De alertheid verbetert namelijk aanzienlijk en ook het humeur verbetert in de positieve zin. Daarom zou muntthee altijd een vast plekje in de school- of bedrijfskantine moeten hebben. Naast de positieve effecten op mentaal gebied is de thee ook bekend om het tegengaan van een vettige huid en de daarbijbehorende puistjes en oneffenheden. Daarnaast is ook bekend dat hoofdpijn verlicht kan worden dankzij dit gezonde drankje.

Sowieso is het verstandig om erop te letten dat je voldoende water drinkt, en muntthee kan een goede aanvulling hierop zijn. De Gezondheidsraad raadt doorgaans aan om veel water te drinken om je vochthuishouding op peil te houden. Ook gewone thee is overigens een prima optie.

Wat zijn de nadelen van muntthee?

Teveel muntthee drinken heeft in principe geen schadelijke gevolgen, maar in sommige gevallen dient er te worden overlegd met een arts alvorens de muntthee gedronken wordt. Muntthee bevat namelijk bloeddrukverlagende stoffen en dat kan een nadelige werking hebben op de werking van medicatie tegen een hoge bloeddruk. Over het algemeen is munt thee gezond voor mensen van iedere leeftijd, al wordt afgeraden om muntthee te geven aan jonge kinderen onder de drie jaar, vanwege de aanwezigheid van menthol. Deze stof kan een verkramping van de nog kleine luchtpijp veroorzaken. Ten slotte kan overgevoeligheid voor eventuele buikpijn of diarree zorgen. In dat geval kan je verse muntthee blijven drinken, maar in mindere mate.

Munthee-past-in-een-gezond-voedingspatroon
Muntthee kan bij elke maaltijd gedronken worden.

Wat doet munt met je lichaam?

Ten eerste zal muntthee erg goed helpen bij een verkoudheid. Muntthee zorgt ervoor dat het aanwezige slijm in je holtes en luchtwegen oplost waardoor je snel verlichting voelt. Ook werkt muntthee goed tegen ontstekingen en wordt aangeraden om muntthee te drinken bij keelpijn. Muntthee werkt trouwens ook goed als je graag wilt afvallen. De sterke geur van munt zorgt er namelijk voor dat je minder verlangt naar suiker, waardoor je minder snel iets zoets gaat eten.

Dankzij de positieve werking van verse munt op de spijsvertering worden veelvoorkomende klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel en krampen verminderd en bovendien zorgt muntthee er ook voor dat het de misselijkheid sneller wegneemt. Dit komt omdat munt antioxidanten bevat die een ondersteunende werking aan de maag bieden. Wie geveld is door reisziekte of een buikgriepvirus is dus zeker gebaat bij het proberen van een kopje van deze thee.

Daarnaast zorgt de thee ervoor dat de doorstroming van de darmen wordt bevorderd en daarmee een ondersteunende functie heeft in het voorkomen en bestrijden van obstipatie, oftewel verstopping. Bovendien kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap zonder problemen munt thee blijven drinken, en daarnaast is bekend dat ochtendmisselijkheid met de muntthee voorkomen kan worden. Ook zijn er geen negatieve effecten van menthol bekend tijdens het geven van borstvoeding. Aankomende en nieuwbakken moeders kunnen de munt thee dus gerust blijven drinken.

Hoeveel muntthee mag je per dag drinken?

Verse muntthee kan in principe onbeperkt gedronken worden, zonder dat daar nadelige effecten van kunnen worden ondervonden. Echter adviseren voedingsexperts wel om voor een gevarieerd voedingspatroon te zorgen en verse muntthee af te wisselen met andere dranken. Als voorbeeld kan er ook groene thee worden gedronken. Deze thee heeft net als verse muntthee het voordeel dat deze geen cafeïne bevat. Ook thee met kruiden kan als alternatief worden gezien. Bovendien geldt ook voor zowel groene thee als kruidenthee dat deze een lage voedingswaarde bevatten en dus ook goed passen in je dagelijkse voeding als je plannen hebt om te gaan afvallen.

Op welke manier kan je muntthee drinken? En met welke voeding?

De thee kan op vele manieren gedronken worden. Vanwege de sterke smaak verkiezen veel mensen er voor om honing of een andere zoetstof toe te voegen, om zo ook te kunnen wennen. Muntthee bevat zoals al eerder gezegd geen cafeïne en is daarom een gezonder alternatief voor koffie of thee. Munt thee kan bij iedere maaltijd worden gedronken en heeft geen nadelig effect op andere voedingsstoffen. Munt thee kan op een eenvoudige manier gemaakt worden door enkele takjes op de bodem van je theebeker te leggen en daar heet water overheen te gieten. Daarna hoef je het alleen nog enkele minuten te laten trekken en eventueel kruiden, citroen of een zoetstof toevoegen om de smaak te neutraliseren.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…