Molybdeen, wat is het en waar zit het in?

Molybdeen, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Misschien heb je absoluut geen flauw idee wat het is. Maar het is wel iets wat je echt nodig hebt. Molybdeen behoort tot de mineralen en heb je nodig bij je stofwisseling. Het komt onder andere voor in volkorenbrood en noten. Dat je nog nooit van molybdeen hebt gehoord snappen wij wel. Het is een mineraal wat als spoorelement in je weinig voor komt. Je hebt er maar erg weinig van nodig.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Net zoals bij andere mineralen en vitaminen is er ook voor molybdeen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van toepassing. Dit is hetzelfde als de referentie inname. Afgekort noemen we deze ook wel ADH en RI. In onderstaand schema geven wij weer wat deze zijn.

ADH molybdeen kinderen

KinderenDagelijkse aanbeveling in microgrammen
6 tot 11 maanden10 µg per dag
1 tot 3 jaar15 µg per dag
4 tot 6 jaar20 µg per dag
7 tot 10 jaar30 µg per dag
Hoeveelheid molybdeen voor kinderen.

ADH molybdeen mannen

MannenDagelijkse aanbeveling in microgrammen
11 tot 14 jaar45 µg per dag
15 tot 17 jaar65 µg per dag
18 tot 50 jaar65 µg per dag
50 tot 70 jaar65 µg per dag
Ouder dan 70 jaar65 µg per dag
Hoeveelheid molybdeen voor mannen.

ADH molybdeen vrouwen

VrouwenDagelijkse aanbeveling in microgrammen
11 tot 14 jaar45 µg per dag
15 tot 17 jaar65 µg per dag
18 tot 50 jaar65 µg per dag
50 tot 70 jaar65 µg per dag
Ouder dan 70 jaar65 µg per dag
Zwangere vrouwen65 µg per dag
Vrouwen die borstvoeding geven65 µg per dag
Hoeveelheid molybdeen voor vrouwen.

Er is ook een bovengrens. Eigenlijk is het niet mogelijk om een teveel binnen te krijgen maar toch heeft de EFSA een grens gesteld. Deze ziet er als volgt uit

  • 100 microgram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar.
  • 200 microgram per dag voor kinderen van 4 tot 6 jaar.
  • 250 microgram per dag voor kinderen van 7 tot 10 jaar.
  • 400 microgram per dag voor kinderen van 11 tot 14 jaar
  • 500 microgram per dag voor kinderen van 15 tot 17 jaar
  • 600 microgram per dag voor alle volwassenen.

Dit is dus echt de uiterste grens die er ingenomen mag worden. Om dit tot je te nemen moet je toch echt heel erg je best doen dus om hier overheen te komen dat is bijna niet te doen.

In welke voeding zit het?

Molybdeen zit vooral in voeding waar veel granen in zitten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood. Ook komt het voor in peulvruchten en noten. Het komt dus grotendeels voor in planten die eetbaar zijn en in de aarde groeien. Het gehalte aan molybdeen is afhankelijk van de aarde waarop deze geteeld is. Ook is het terug te vinden in zuivelproducten zoals melk en yoghurt. In paprika, wortelen, komkommer en venkel zit ook molybdeen. Niet in alle soorten vlees is het aanwezig maar in orgaanvlees zeker wel.

Molybdeen-zit-voornamelijk-in-volkoren-granen.
Molybdeen in voeding.

Molybdeen tekort

Over een molybdeen te kort kunnen wij kort en krachtig zijn. Deze is nog nooit bij mensen aangetroffen. Je zult het dus ook niet extra hoeven slikken. Een te hoog molybdeen gehalte komt ook amper voor. Wanneer dit wel zo is dan kan dat ertoe leiden dat je koper verliest door middel van je urine. Een tekort is dus zeer onwaarschijnlijk.

Molybdeen supplement

Ook hier kunnen we eigenlijk heel kort en krachtig over zijn. Een molybdeen supplement zal je niet vinden. Lees hier verder over voedingssupplementen.

Wat doet het?

Molybdeen noemen we een spoorelement, maar wat is nu eigenlijk een spoorelement? Dat gaan we je uitleggen. Een spoorelement is een mineraal wat voor je lichaam essentieel is. Al zijn het maar kleine hoeveelheden, zonder kan je lichaam gewoonweg niet! Molybdeen is niet door het lichaam zelf aan te maken dus het moet uit voeding gehaald worden.

In de natuur komt molybdeen voor als sulfide en als lood molybdaat. Het is een zeer hard geleidend metaal wat in 1778 ontdekt is door Scheele. In het begin werd het vaak verward met looderts of grafiet. Het kan ervoor zorgen dat staal nog sterker is dan dat het al is. Een hoog gehalte aan molybdeen is dus noodzakelijk wanneer je een heel sterke staalsoort wilt ontwikkelen.

Op dit moment vindt molybdeen zijn toepassing als elektrode voor elektrische ovens. Eveneens wordt het metaal waar molybdeen in zit vaak gebruikt in onder andere vliegtuig- en raketonderdelen en in nucleaire reactoren. Je vindt het ook terug in glasvezel in de elektronische en elektrische apparatuur. In de plantenvoeding is het ook een essentieel ingrediënt. Het kan zo zijn dat sommige stukken land totaal onvruchtbaar zijn. Dit komt dan omdat er geen of een hele lage concentratie aan molybdeen in zit. 

Tot slot willen wij je nog even zeggen dat wanneer jij een tekort vermoed van welke vitamine of mineraal dan ook dat dit aantoonbaar gemaakt kan worden door middel van een bloedonderzoek. Dit kan je gewoon via de huisarts aanvragen. Hij of zij zal dan een labformulier afgeven met daarop welke waarden er allemaal getest moeten worden.

Molybdeen gezondheidseffecten

Wat zijn de gezondheidseffecten? Molybdeen is voor je lichaam onmisbaar. Het is een onderdeel van enzymen. Enzymen staan beter bekend als eiwitten. Zij brengen bepaalde processen in je lichaam op gang of ze versnellen deze. Molybdeen zit vooral in enzymen die nodig zijn bij de afbraak maar ook bij de opbouw van eiwitten. Buiten dat het dus nodig is bij de stofwisseling van stikstof is het ook nodig bij de benutting van ijzer in je lichaam. Molybdeen heeft een samenwerking met vitamine B2 om hemoglobine en ijzer op te nemen. Het ondersteunt tevens de productie van rode bloedcellen. Vandaar dat de effecten van molybdeen je gezondheid bevorderen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…