Zijn magnesium supplementen gevaarlijk? Dit is hoe het

Magnesium supplementen worden vaak gebruikt om tekorten aan te vullen en worden geadverteerd als een natuurlijke manier om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Maar zijn magnesium supplementen wel of niet gevaarlijk?

Magnesium is een essentieel mineraal dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten en volkoren granen. Het speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen, waaronder spier- en zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en eiwitsynthese

Over het algemeen worden magnesium supplementen als veilig beschouwd. Houd je hierbij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zoals voorgeschreven. Te veel magnesium kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en vermoeidheid. Mensen met een tekort aan magnesium of een aandoening die het vermogen van het lichaam om magnesium te absorberen beperkt, kunnen baat hebben bij magnesium supplementen.

Zijn magnesium supplementen gevaarlijk?

Magnesium supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer ze worden ingenomen volgens de aanbevolen doseringen. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen bij hogere doseringen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid en overgeven, vermoeidheid en zwakte, lage bloeddruk, en verwardheid en desoriëntatie.

Hieronder lees je enkele belangrijke dingen die je moet weten over magnesium supplementen: 

Houd-je-aan-de-ADH-magnesium-om-een-overschot-te-voorkomen

Hoeveel magnesium heb je nodig? 

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium voor volwassenen is ongeveer 310-420 mg, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding, omdat een tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals spierkrampen, vermoeidheid en zelfs hartritmestoornissen. 

Wat zijn de voordelen van magnesium supplementen? 

Magnesium supplementen worden vaak gebruikt om tekorten aan te vullen en worden ook gepromoot voor hun potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals:

 • Verbetering van slaap
 • Vermindering van angst en depressie
 • Verlaging van de bloeddruk
 • Verbetering van de insuline regulatie
Magnesium-is-belangrijk-voor-allerlei-lichaamsfuncties

Zijn magnesium supplementen veilig? 

Over het algemeen worden magnesium supplementen als veilig beschouwd wanneer ze worden ingenomen volgens de aanbevolen doseringen. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen bij hogere doseringen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Diarree
 • Misselijkheid en overgeven
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Lage bloeddruk
 • Verwardheid en desoriëntatie.

Het is belangrijk om magnesium supplementen niet te nemen zonder medisch advies als je bepaalde medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt die kunnen interageren met magnesium. Als je symptomen zoals diarree, misselijkheid of overgeven ervaart na het nemen van magnesium supplementen, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts. 

Kan te veel magnesium gevaarlijk zijn? 

Te veel magnesium kan inderdaad gevaarlijk zijn. Een overdosis magnesium kan leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals: 

 • Verlaagde ademhaling 
 • Verlaging van de bloeddruk 
 • Verminderde reflexen 
 • Spierzwakte
 • Coma 

Een overdosis magnesium is echter zeldzaam en komt alleen vaker voor bij mensen met nierproblemen die hoge doses genomen hebben.

Magnesium-zit-in-verschillende-soorten-voedsel

Wie mag geen magnesium gebruiken?

Mensen die lijden aan nierziekte of een verminderde nierfunctie mogen geen magnesium supplementen gebruiken zonder eerst hun arts of diëtist te raadplegen. Te veel magnesium kan de nierfunctie verstoren en schadelijk zijn voor mensen met nierproblemen.

Feiten over eventuele gevaren van magnesium:

 1. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology in 2019 bleek dat magnesium supplementen in doseringen hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunnen leiden tot een verhoogd risico op sterfte door hart- en vaatziekten bij mensen zonder deze aandoeningen.
 2. Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van North Carolina in 2018 kan het nemen van magnesium supplementen het risico op darmkanker verlagen.
 3. In een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, Obesitas en Metabolisme in 2017 werd ontdekt dat magnesium supplementen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de insulineresistentie kunnen verbeteren bij mensen met type 2 diabetes.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Magnesium om beter te slapen: werkt dat echt?

Magnesium om beter te slapen: werkt dat echt?

Helpt magnesium écht om beter slapen? Als je regelmatig een nacht wakker ligt of rusteloze slaap ervaart, is het niet…