Zo kun je een lage bloeddruk verhogen met supplementen

Specifieke supplementen voor een lage bloeddruk kunnen een hoop klachten voorkomen. Wanneer je een te lage druk in je bloedvaten hebt, spreek je van een te lage bloeddruk. Het komt minder vaak voor dan een te hoge bloeddruk. Toch kun je er veel last van hebben. Zelfs zo erg dat je flauwvalt en op de grond terecht kunt komen. En hoewel je eenmaal op de grond vaak snel weer bij kennis komt, is het wel even schrikken. Een te lage bloeddruk kun je dus beter voorkomen. Supplementen kunnen je daar goed bij helpen. Ook extra vitamine B en/of vitamine C nemen kan nuttig zijn.

In dit blogartikel krijg je te lezen hoe je een te lage druk in je bloedvaten kunt herkennen en enkele tips om een te lage bloeddruk tegen te gaan.

Een normale bloeddruk

Gezonde bloeddrukwaardes liggen doorgaans rond de 120/80. Dit wordt uitgesproken als: 120 over 80. 120 is de optimale druk en geldt als de bovendruk (systolische bloeddruk). 80 is de optimale onderdruk (diastolische bloeddruk). Op het moment dat je hart samentrekt en het bloed door je aderen pompt om zo de organen van bloed te voorzien, dan staat er veel druk op de wanden van je aderen en dat is de bovendruk. Tussen de twee hartslagen is de druk op je slagaders lager en dat noem je de onderdruk.

Hoewel een gezonde bloeddruk voor ieder mens anders kan zijn, spreek je van een lage bloeddruk als deze rond de 100/60 ligt. Vanaf 140/100 spreek je van een hoge bloeddruk. De waardes worden overigens uitgedrukt in mmHg. Dit is de afkorting voor millimeter kwik.

Misselijkheid-is-een-veelvoorkomend-probleem-bij-mensen-met-een-lage-bloeddruk

Denk je last te hebben van een lage bloeddruk? Dit kun je uiteraard altijd op laten meten bij de huisarts. Er zijn ook steeds meer middelen beschikbaar om dit thuis te doen. Een van deze middelen is de bloeddrukmeter voor je bovenarm van FITAGE die je eenvoudig online kunt bestellen.

Hypotensie

Een lage bloeddruk wordt ook hypotensie genoemd (en hoge bloeddruk noemt men hypertensie). Enfin, een bloeddruk die te laag is hoeft geen klachten te geven. Sterker nog, sporters hebben vaak ook een lage bloeddruk, omdat zij hun lichaam hebben getraind om langdurige inspanningen aan te kunnen. Hun hart is daardoor in goede conditie en kan het bloed extra efficiënt rondpompen waardoor de druk op de wanden lager wordt. Dus bij een lagere bloeddruk hoeven er niet per se alarmbellen af te gaan. En hoewel een lage bloeddruk niet als ziekte wordt gezien, is het wel heel vervelend als je klachten ervaart.

Klachten bij een lage bloeddruk

Er zijn tal van klachten die kunnen duiden op een lage bloeddruk. Als onderstaande symptomen voor jou herkenbaar zijn, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een lage bloeddruk hebt. Laat dit dan vooral checken. Dit kan bij je huisarts of een andere gezondheidsprofessional. Je kunt natuurlijk ook overwegen om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen. Bloeddrukmeters zijn in veel (web)winkels verkrijgbaar.

Symptomen die mogelijk veroorzaakt worden door een te lage bloeddruk zijn:

  • Koude of klamme huid
  • Regelmatig misselijk zijn
  • Problemen met concentratie
  • Een licht gevoel in je hoofd/wazig zien
  • Vermoeidheid (meer dan normaal)
  • Regelmatig last van duizeligheid

We lichten de klachten nog wat toe.

De-dokter-kan-je-adviseren-over-het-gebruik-van-supplementen-om-de-bloeddruk-te-verlagen
De dokter kan je adviseren over het gebruik van supplementen bij een lage bloeddruk.

Koude of klamme huid

Wanneer een goede doorbloeding van je huid verstoord wordt omdat er minder bloed beschikbaar is (vitale organen worden immers eerst voorzien van bloed), dan kan een lage bloeddruk hieraan ten grondslag liggen.

Regelmatig misselijk zijn

Als er door een lage bloeddruk minder bloedtoevoer naar je darmen is, dan kan het voorkomen dat je regelmatig misselijk wordt.

Problemen met concentratie

Zodra een bloeddruk zo laag is dat je hersenen onvoldoende bloed krijgen, dan zul je dit merken in je concentratie. Focussen en denken wordt dan lastiger.

Een licht gevoel in je hoofd/wazig zien

Als je vanuit een liggende of zittende positie abrupt opstaat, dan kan een lage bloeddruk ervoor zorgen dat je een licht gevoel in je hoofd ervaart. Ook kan dit je gezichtsvermogen aantasten waardoor je (uiteraard tijdelijk) wazig kunt zien.

Vermoeidheid (meer dan normaal)

Bij een gezonde bloeddruk wordt je hele lichaam op juiste wijze voorzien van brandstof en voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Ook afvalstoffen worden door het bloed afgevoerd. Wanneer je een lage bloeddruk hebt, dan duurt dit proces langer en is het minder efficiënt. Je lichaam moet het doen met minder brandstof. Vermoeidheid is dan een klacht die vaak optreedt bij een te lage bloeddruk.

Regelmatig last van duizeligheid

Omdat je bloeddruk te laag is, wordt er minder en onvoldoende bloed naar je hoofd gepompt. Hierdoor kun je duizelig worden en als je dan verder geen actie onderneemt, dan kun je zelfs flauwvallen. Vaak wordt je eerst licht in je hoofd en heb je het gevoel dat er iets mis is. In de meeste gevallen voel je dat je gaat flauwvallen, en je kunt dan mogelijk nog actie ondernemen.

Door-een-te-lage-bloeddruk-kun-je-flauwvallen
Door een te lage bloeddruk kun je flauwvallen.

Bijvoorbeeld door op de grond of op een stoel te gaan zitten en je hoofd tussen je benen te doen. Je hersenen krijgen dan meer zuurstof. Ook kan het helpen om je been-, buik- en bilspieren aan te spannen. Spieren aanspannen zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt. Enkele passen op de plaats maken, een stukje lopen (voorzichtig en met iemand naast je als dat kan), eigenlijk alles om een snellere hartslag te krijgen en meer zuurstof rond te pompen.

Als je meerdere symptomen herkent dan is het van belang dat je langs je huisarts gaat. Hij of zij kan dan uitzoeken of de klachten door een lage bloeddruk komen of dat er misschien iets anders aan de hand is. Komen de klachten inderdaad voort uit een te lage bloeddruk, dan is het zaak dat je je bloeddruk verhoogt. Er zijn ook bepaalde medicijnen die je bloeddruk verlagen. Als je die slikt, dan moet je zeker het gesprek aangaan met je arts. Is dit niet van toepassing, bespreek dan onderstaande stappen die je kunt nemen om een je lagere bloeddruk te verhogen.

Dit doe je bij een lage bloeddruk

Omdat algemeen bekend is dat zout de bloeddruk verhoogt, wordt er nog wel eens gedacht dat een tekort aan zout een oorzaak kan zijn van een lage bloeddruk. Ook nemen sommige mensen extra zout om de bloeddruk te verhogen. Dit is echter onverstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Van teveel zout kun je last krijgen van je nieren. Voor een goede gezondheid heeft een volwassen mens zeker niet meer dan 6 gram zout per dag nodig. Houd je dus aan een normale hoeveelheid zout zoals de Gezondheidsraad deze heeft vastgesteld.

Wat wel kan helpen om een gezonde druk in je slagaders te krijgen, is voldoende water drinken. Neem bijvoorbeeld een extra glas water op gezette tijden gedurende de dag. Met name na of tijdens het sporten. Uitdroging kan namelijk ook een oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Dit komt omdat je bloeddruk lager wordt als je veel vocht verliest. Extra vocht kan uitdroging voorkomen en daardoor óók het risico op flauwvallen door een te lage bloeddruk.

Cafeïne uit koffie en thee kan er ook voor zorgen dat je bloeddruk iets stijgt. Je moet echter hier weer oppassen omdat je ook niet wilt dat je bloeddruk te hoog gaat worden. En dat is toch echt een mogelijk gevolg van teveel cafeïne. Een hoge bloeddruk is natuurlijk gevaarlijk en verhoogt het risico op hart en vaatziekten. Dagelijks een kopje zoethoutthee is dan misschien een beter idee. In zoethout zit een stof (glycyrrhizine) dat de druk in bloedvaten doet stijgen. Dit komt omdat dit stofje ervoor zorgt dat je lichaam meer vocht vasthoudt. En meer vocht betekent meer bloedvolume en dát doet je bloeddruk stijgen.

Door-meer-water-te-drinken-kun-je-je-bloeddruk-iets-verhogen
Meer water drinken is belangrijk als je een lage bloeddruk hebt.

Welke supplementen helpen bij een lage bloeddruk?

Er zijn gelukkig verschillende bloeddruk supplementen die een zo’n gezond mogelijke bloeddruk ondersteunen. Hieronder een kort overzicht:

Kies een supplement waarin één of meerdere van bovengenoemde stoffen in zit, beweeg voldoende, wees terughoudend met alcohol drinken, drink voldoende water en houd je hart in gezonde conditie. Allemaal standaard voorzorgsmaatregelen voor een optimale bloeddruk.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…