Wat zijn de gevolgen van een slaaptekort tijdens de zwangerschap?

Slecht slapen tijdens de zwangerschap… De grootste nachtmerrie voor veel zwangere vrouwen. Helaas komt een slechte nachtrust vaker voor dan je denkt bij zwangere vrouwen. Een chronisch slaaptekort ligt op de loer bij vrouwen die in verwachting zijn van hun eerste kindje. In dit artikel leggen we je uit wat de gevolgen van slaaptekort zijn tijdens de zwangerschap, en hoe deze voorkomen of verminderd kunnen worden!

Gevolgen slaaptekort zwangerschap

Tijdens of net voor de zwangerschap kan het voorkomen dat jij als zwangere vrouw moeilijk in slaap komt. Het kan zijn dat je wel zou willen slapen, maar dat het je niet lukt. Hoe komt het nou dat je als zwangere vrouw zo moeilijk in slaap komt? Er zijn een aantal redenen die we hieronder zullen omschrijven:

  1. Veranderende slaapcyclus

Doordat je slaapcyclus verandert, wordt je REM slaap korter en ben je eerder wakker. Ook komt het voor dat je als zwangere vrouw meer beweegt waardoor je mogelijk minder rust zult ervaren tijdens je slaap. In de eerste drie maanden van je zwangerschap is er een verhoogde kans dat je slaapcyclus flink verstoord wordt. 

  1. Veranderende hormoonhuishouding

Tijdens de zwangerschap gebeurt er echt van alles met je lichaam. Zo kan het zijn dat je hormonale veranderingen ondergaat, waardoor je mogelijk meer stresshormonen aanmaakt. Ook maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Door deze verandering in hormonen kan je mogelijk slaapproblemen gaan ervaren. 

Als-je-in-verwachting-bent-moet-je-veel-water-blijven-drinken
Drink veel water als je zwanger bent.
  1. Mentale of fysieke ongemakken (zoals brandend maagzuur)

Het kan zijn dat je mentale onrust of andere (fysieke) ongemakken ervaart tijdens de zwangerschap. Het kan zijn dat je onrustig wordt van het idee dat wat er allemaal gaat komen voor je. Daarnaast kunnen symptomen als misselijkheid, veel plassen of gevoelige borsten voorkomen tijdens je zwangerschap. Om deze reden kan je mogelijk meer last hebben van slapeloosheid, en dat is natuurlijk erg vervelend.

Ook kan het zijn dat je last hebt van brandend maagzuur, en dat je interne klok ontregeld voelt. Daarnaast kan je tijdens de hele zwangerschap last hebben van vreemde dromen waardoor je misschien regelmatig wakker in je bed ligt. Deze ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je minder goed zal slapen.   

  1. Moeilijker in een comfortabele houding liggen

Het kan zijn dat je moeilijker in een fijne houding komt, doordat je buik natuurlijk groter is geworden. Je kunt door je grotere buik je benen mogelijk niet goed kwijt in bed.  

  1. Trappelen in de buik

Het kan voorkomen dat er veel getrappel in je buik is, waardoor je pijn hebt en daardoor moeilijk in slaap komt. Dit komt vaak pas voor later tijdens de zwangerschap.

Bovenstaande symptomen van een slaaptekort tijdens de zwangerschap zijn natuurlijk erg vervelend. Het kan ervoor zorgen dat je vermoeidheid ervaart en niet goed je dagen door kunt komen. Het kan ook zijn dat je angst ervaart en de hele dag uitkijkt naar de avond. Wat de gevolgen ook zijn, het feit is dat je geen fijne nacht ervaart en dat je graag een betere nachtrust wilt hebben. Wij gaan er daarom voor zorgen dat je beter in slaap komt.

Brandend-maagzuur-kan-de-slaap-tegenwerken
Brandend maagzuur kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt.

Hoe kan je beter slapen tijdens de zwangerschap?

Slecht slapen is natuurlijk de nachtmerrie voor elke zwangere vrouw. Maar gelukkig hoeft het niet een probleem te blijven. Slecht slapen kan namelijk opgelost worden door een aantal tips die we hieronder beschrijven, zodat je beter zal gaan slapen. Je zult nu misschien wel moe genoeg zijn van de problemen die je ervaart waardoor je niet goed kunt slapen, dus bij deze een aantal tips zodat je beter in slaap komt!

  1. Zorg voor voldoende daglicht overdag

Het is voor ieder mens belangrijk om voldoende daglicht te krijgen, zeker tijdens je zwangerschap! Tijdens het eerste trimester, maar zeker ook later in je zwangerschap, wil je genoeg goede hormonen aanmaken zodat je goed slaapt en je een fijne bevalling zal ervaren. Uit onderzoek blijkt dat genoeg daglicht overdag je een aantal positieve hormonen geeft en je slaaphormoon melatonine doet verhogen. Zorg er dus voor dat je overdag lekker naar buiten gaat, als dit je lukt!

  1. Doe rustig aan en doe overdag af en toe dutjes

Wanneer je je slaperig voelt, doe je er goed aan om er aan toe te geven wanneer je echt moe bent. Het is verstandig om af en toe een dutje te doen overdag, wanneer je hier ruimte voor hebt. Tijdens de zwangerschap neemt het risico op slapeloosheid toe, waardoor jouw nacht flink verstoord kan raken. 

  1. Neem een warm bad overdag, of voordat je gaat slapen!

Een warm bad kan heerlijk zijn en kan je in zowel het eerste als het tweede trimester, maar zeker ook het derde trimester nemen. Het kan zorgen voor ontspanning als je het net neemt voor je naar bed gaat. Het zal ook je slapeloosheid verminderen! 

Veel-zwangere-vrouwen-slapen-het-liefst-op-hun-zij
Veel zwangere vrouwen slapen het liefst op hun zij.
  1. Zorg voor de juiste slaaphouding

De beste slaaphouding die je kunt aannemen hangt af van wat jij persoonlijk fijn vindt. Het kan zijn dat je op je rug slapen erg fijn vindt, maar het kan zijn dat je, wanneer je op je rug ligt, juist meer last krijgt. Een juiste slaaphouding is comfortabel voor jou en je buik. Een goed bed kan hierbij al een hoop helpen, alsook een fijn kussen. Ook kan je je kussen zo leggen dat deze tussen je benen ligt en je hierdoor meer ontspant. 

  1. Eet geen zware maaltijd voor je gaat slapen

Een zware maaltijd voor het naar bed gaan is nooit een goed idee, maar zeker als je zwanger bent kan je het beter vermijden. Het kan je slaap namelijk flink verstoren en zorgen voor een verhoogd risico op slapeloosheid. Zorg er daarom voor dat je in de avond niet te zwaar eet zodat je een betere nacht zult ervaren. 

  1. Zorg dat je genoeg te drinken binnenkrijgt overdag, maar vermijd veel drinken in de avond

Het is altijd belangrijk om veel vocht binnen te krijgen, zeker wanneer je zwanger bent. Wanneer je echter te veel drinkt in de avond, kan het zijn dat je veel moet plassen en om de haverklap je bed uit moet. Veel plassen is een symptoom dat je mogelijk ervaart tijdens de zwangerschap, en zeker ‘s avonds. 

  1. Drink geen koffie meer na 12 uur ‘s middags

Koffie zit vol cafeïne en dit kan ervoor zorgen dat je nog meer stresshormonen krijgt waardoor je ‘s nachts slechter slaapt. Sowieso moet je natuurlijk voorzichtig zijn met cafeïne, aangezien deze stof de groei van je ongeboren kindje kan belemmeren en zelfs de kans op een miskraam kan vergroten. Op deze pagina van het Voedingscentrum kun je meer lezen over de hoeveelheid cafeïne in verschillende producten. Zeker tijdens de zwangerschap is het verstandig om hiermee rustig aan te doen.

Tijdens-je-zwangerschap-moet-je-rustig-aan-doen-met-koffie
Tijdens je zwangerschap moet je voorzichtig zijn met cafeïne.
  1. Doe aan mindfulness, meditatie of yoga

Door je geest en lichaam te ontspannen, kan het zijn dat je meer rust ervaart en hierdoor beter in slaap valt. Yoga Nidra is in het bijzonder een methode die je kunt inzetten om een betere slaap te ervaren. Dit is eigenlijk een slaapmeditatie waarbij je net niet in slaap valt, maar in je onderbewustzijn een intentie zet om bijvoorbeeld meer rust te ervaren. Het kan helpen om je hoofd wat rust te geven waardoor je een betere nachtrust zult ervaren!

Naast mindfulness, yoga of meditatie kan je natuurlijk een hoop andere dingen doen om ervoor te zorgen dat jouw zwangerschap beter verloopt. Een wandeling in de natuur maken helpt bijvoorbeeld ook een hoop, en je kunt zeker in de beginfase van je zwangerschap wellicht lichte oefeningen doen, zoals strekoefeningen en / of licht joggen of hardlopen. Ook kan je kiezen voor zwangerschaps gymnastiek. Hierdoor zal je uiteindelijk minder slecht slapen. In het derde trimester raden we dit alleen wel af, omdat het dan beter voor je lichaam en je dikke buik is om je voor te gaan bereiden op de bevalling en om rust te gaan nemen!  

Rustig-sporten-kan-helpen-om-beter-te-slapen-als-je-zwanger-bent
Yoga tijdens de zwangerschap is een goed idee.

Zeg vaarwel tegen slecht slapen tijdens de zwangerschap

Hopelijk zullen een aantal dingen uit bovenstaande tips je gaan helpen om een goede nachtrust te gaan ervaren. Slapeloosheid tijdens de zwangerschap zal door deze tips mogelijk afnemen, waardoor je beter zult gaan slapen. We hopen dat je een diepe slaap zal ervaren en minder last zult hebben van slaapproblemen.  

Van een slechte nachtrust naar een betere nachtrust

In dit artikel hebben wij de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid tijdens de zwangerschap beschreven. Slapeloosheid tijdens de zwangerschap kan erg vervelend zijn en zorgen voor een hoop vermoeidheid. Het beste wat je kunt doen is proberen je niet te veel zorgen te maken en de hierboven genoemde tips in acht te nemen. Dan is de kans een stuk groter dat je je zwangerschap op een fijne manier zult ervaren en je kunt uitkijken naar je bevalling. We hopen dat je door deze tips beter slaapt en je slapeloosheid een stuk minder zal worden! 

Benieuwd welke vitamines en mineralen belangrijk zijn tijdens je zwangerschap, en welke supplementen je eventueel kunt nemen? Kijk dan op onze pagina over vitamines en voedingssupplementen tijdens de zwangerschap.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…