Is cola zero gezond? Dit moet je er over weten!

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe gezond Cola zero nu eigenlijk écht is. Als je wil afvallen of gezond wil leven zijn grote hoeveelheden frisdrank niet de beste keuze, waaronder Coca Cola. Daarom gaan veel mensen over op light frisdrank, zoals Coca Cola zero of Coca Cola light. In bijvoorbeeld Cola zero zit geen suiker en nauwelijks calorieën. Hierdoor kun je ze prima drinken zonder aan te komen.

Maar aan de andere kant zijn er ook veel geluiden dat cola zero helemaal niet zo gezond zou zijn. Ook onderzoekers en wetenschappers beweren dit vaak. Zij zeggen dat Coca Cola zero net zo slecht, of misschien nog wel slechter is dan normale cola. Hoe zit dat nou precies?

Is Coca Cola zero gezond?

Cola Zero is zo populair geworden omdat er geen of amper calorieën inzitten. Wanneer je light frisdranken zoals zero drinkt krijg je maar enkele calorieën binnen. Zou je een glas normale cola drinken, dan krijg je al snel honderd calorieën binnen. In dit licht bezien is cola zero dus een stuk beter.

Coca Cola zero sugar, staat er daarnaast op. Er zitten dus ook geen suikers in. In plaats daarvan bevat het kunstmatige zoetstoffen als aspartaam. Ook wel beter bekend als e-nummers. Aspartaam draagt het e-nummer E951. Deze e-nummers, oftewel kunstmatige zoetstoffen, zijn dus ook schadelijk. Ook deze stoffen, die overigens in alle light frisdranken zitten, kunnen negatieve effecten op je lichaam hebben.

Daarom kun we ook niet zeggen dat cola zero, of cola light, gezond is. Als je wilt afvallen is het wel een betere keuze dan de normale cola. Voor een gezonde leefstijl in het algemeen is het echter nog altijd beter om gewoon water te drinken. Uiteraard kan een glas cola zero zo nu en dan hierbij geen kwaad.

Deze stoffen zitten helaas in meer voedingsmiddelen dan alleen in dit soort drankjes. Het is onderzocht dat dat in de gehele voedingsindustrie dit soort stoffen aan producten voor bijvoorbeeld smaak en houdbaarheid worden toegevoegd.

Wat is er zo ongezond aan Coca Cola?

De klassieke cola is natuurlijk niet gezond. Dat komt vooral door de grote hoeveelheid suiker die erin zit, wat een verhoogd risico op welvaartsziekten geeft. Een voorbeeld hiervan is diabetes. Dit hebben verschillende onderzoeken laten zien. Diabetes, beter bekend als suikerziekte, kan zeer ingrijpende gevolgen hebben.

Dit maakt dat frisdrank in het algemeen een slechte naam heeft gekregen. Dit soort drankjes kunnen hierdoor ook een behoorlijk aantal calorieën bevatten. Daarnaast is de normale cola niet goed voor je gebit. Hoewel dat deels ligt aan de suiker, komt dit ook door andere stoffen van cola. Bij langdurig gebruik kan je daarom ook last krijgen van problemen op dit gebied. Dit samen heeft ervoor gezorgd dat Coca Cola en andere frisdranken niet passen in een gezond dieet.

Cola-zero-is-niet-gezond-en-tast-het-tandglazuur-aan
Zowel gewone cola als cola zero is niet goed voor je gebit.

Wat zit er in cola zero?

De suiker in normale cola is bij cola zero dus vervangen voor aspartaam. Dit is een van de kunstmatige zoetstoffen. Dit aspartaam is 200 keer zoeter dan suiker. Het is met name te vinden in light frisdrank, zoals cola light en cola zero. Wist je dat Crystal Clear en Rivella ook dit soort stoffen bevatten?

Daarnaast zit het ook in bijvoorbeeld zuivel, ontbijtgranen en kun je het los kopen. Omdat producten zoet gemaakt kunnen worden zonder suiker en calorieën vind je het steeds vaker terug.

Wanneer je tong in verbinding komt met aspartaam gebeuren er verschillende dingen. De zoetstof wordt direct afgebroken tot verschillende andere stoffen. Dit zou een negatief effect op ons lichaam kunnen hebben. Deze negatieve effecten zijn echter niet honderd procent bewezen. Daarmee is het lastig concluderen of en hoe schadelijk deze stof nou daadwerkelijk is. De komende jaren wordt hier door onderzoekers nog veel meer onderzoek naar gedaan.

Calorieën Cola Zero

Een belangrijke reden om cola zero te drinken is natuurlijk het aantal calorieën dat hierin zit. In een normaal blikje Coca Cola zitten maar liefst 139 calorieën. Dit is gemiddeld genomen al zo’n 7 procent van je totale dagelijkse inname voor een gezonde leefstijl.

Ga je dan voor de cola zero of cola light variant, dan krijg je nog maar enkele calorieën binnen. Dit scheelt natuurlijk ontzettend veel. Dit komt puur omdat cola zero geen suiker bevat. Heb je daarom de keuze tussen een glas cola en een glas cola light of zero, dan zijn die laatste twee veel beter.

Cola-zero-is-niet-zo-gezond-doordat-het-kunstmatige-zoetstoffen-bevat
Cola zero is niet zo gezond, ondanks dat je er niet dik van wordt.

Wordt je dik van cola zero?

Veel mensen drinken natuurlijk vooral cola zero omdat ze niet te dik willen worden. Of cola zero wel of niet gezond is blijft reden voor discussie. Of cola zero en andere light dranken je dik maken echter niet. Ook het Voedingscentrum zegt duidelijk dat je van cola zero niet dik kan worden.

Om dit te worden moet je namelijk meer calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt, en met light en zero varianten of frisdrank krijg je dat simpelweg niet. Daarom is het prima om jezelf zo nu en dan een glas cola zero te gunnen. Puur voor het afvallen gaat dit geen verschil maken. Als je wil afvallen maar nog te veel moeite hebt met het drinken van water of andere gezonde dranken, dan is cola zero een goede optie. Ook wanneer je zo af en toe behoefte hebt aan cola, maar wel op je calorie inname wil letten is dit een goede optie.

Advies gebruik cola zero

We weten nu wat er in cola zero zit, wat zoetstoffen zijn, wat deze zoetstoffen doen in je lichaam en daarmee ook hoe het nu precies zit met cola zero. Maar wat is dan precies het advies rondom light frisdranken?

Je kan zoetstoffen zoals aspartaam prima gebruiken, maar we zouden niet aanraden om dit te veel te doen. Het Voedingscentrum heeft er ook voor gekozen om light frisdrank niet op te nemen in de schijf van vijf. Dit komt deels doordat er zoetstoffen zoals aspartaam in zitten, en hiervoor nog niet alles duidelijk is.

Verder heeft light frisdrank een negatief effect op je gebit. Zo bevat het fosforzuren, die het tandglazuur kunnen aantasten. Dat gezegd hebbende is het nog altijd beter om cola zero te drinken dan normale cola. Af en toe een glas van deze drank is prima, maar bij voorkeur kies je echter nog steeds voor dranken zoals water, koffie en thee. Neem deze dan uiteraard wel zonder melk en suiker. Op die manier bevatten deze draken geen calorieën en tasten ze ook je gebit niet aan.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…