Wat zijn bijnieruitputting supplementen en welke helpen écht?

Bijnieruitputting supplementen, helpen ze om het probleem op te lossen? Om te beginnen is van belang om te weten wat een bijnieruitputting is. Daarom gaan we daar eerst dieper op in. Daarnaast behandelen we ook uiteraard symptomen waar je het aan kunt herkennen. Het is bijvoorbeeld niet gek als je als gevolg van een bijnieruitputting een opgezette buik ervaart. In dit artikel leggen we je uit wat geschikte supplementen bij bijnieruitputting zijn.

Bijnieruitputting supplementen

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij de supplementen voor bijnieruitputting. Welke zijn dit? Van onder andere vitamines, mineralen en oliën is bewezen dat ze helpen bij het aanpakken van de klachten. Aangezien iedereen anders reageert op supplementen, is het belangrijk om het gebruik vooraf te bespreken met een huisarts of apotheker. Aangezien supplementen en medicijnen op elkaar kunnen reageren, dien je dit altijd met je huisarts te bespreken vóór gebruik. Lees verder om te weten welke bijnieruitputting supplementen voor jou van belang zijn!

Vitamines en mineralen

Zoals al eerder gezegd, spelen zowel vitamine B5 als vitamine C een belangrijke rol bij supplementen voor een bijnieruitputting. Hoewel voeding altijd geldt als de belangrijkste basis, vormen supplementen net dat extra zetje de goede richting in. Maar niet allen B5, is van belang, nog meer veel meer vitamines uit het vitamine B-complex kunnen helpen de klachten te verminderen. Dit zijn onder andere vitamine B1, B3 en B6.

Wat betreft vitamine C, geldt dat je in het geval van een bijnieruitputting meer nodig hebt dan normaal. In dit geval met de dagelijkse inname van vitamine C tussen de 2000 en 4000 milligram (mg) bedragen. Dat is aanzienlijk meer dan normaal, en begin daarom eerst om het niveau van 1000 mg te halen. Laat je lichaam wennen aan het feit dat de hoeveelheid meer dan verdubbelt.

Er lijkt niets te zijn waar magnesium niet goed voor is. Het mineraal behoort zelfs tot de supplementen voor bijnieruitputting. Maar waarom is magnesium hier goed voor? Het helpt tegen de symptomen als overmatige vermoeidheid en de depressieve gevoelens en gedachtes. Als cortisol en adrenaline omhoog schieten, zie je vak dat de waarde van magnesium omlaag gaat. Hierdoor ontstaat er een extra behoefte aan het mineraal. Als je dit niet opgelost krijgt met voeding, zijn tabletten van magnesium een goed supplement om te gebruiken. Tegenwoordig kun je zelfs olie met magnesium gebruiken voor een extra opname van magnesium.

€9,90
Niet op voorraad
Nutribites.nl

Aminozuren

Zelfs aminozuren kunnen helpen bij het verlichten van de klachten, en dan in het bijzonder. Dit is Acetyl-L-Carnitine. ACL bevordert onder andere een goede werking van het zenuwstelsel en zit vooral in rood vlees. Het is bij aminozuren van belang om het verschil tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren te weten, en laten wij dat nou al voor je hebben uitgezocht. Acetyl-L-Carnitine draagt overigens verder nog bij aan de ondersteuning bij het verwerken van stress en voorziet het lichaam van extra energie. Vandaar dat dus ook ACL tot de supplementen voor bijnieruitputting behoort.

Omega vetzuren

Ook omega vetzuren, en dan in het specifiek omega 3 spelen een belangrijke rol. Aangezien dit verzadigd vetzuur zorgt voor een vermindering van het aantal ontstekingen, is het belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Aangezien er tegenwoordig steeds vaker tekorten ontstaan aan omega 3, kan een supplement hiervoor op zijn plaats zijn.

Probiotica

Probiotica zorgt ervoor dat je stressniveau daalt. Met een lager stressgehalte, is je lichaam beter in staat om er voor te zorgen dat het gezond wordt en blijft. Een supplement zou hiervoor dus kunnen helpen. Houdt hierbij wel rekening bij het moment van inname. Het beste tijdstip voor het innemen van supplementen verschilt per type supplement. Voor een probiotica supplement geldt dat dit op een lege maag is. Dit omdat de bacteriën levend in de maag aan moeten komen, en dat lukt het best als je nog niets hebt gegeten.

Kruiden

Niet alleen vitamines, mineralen en aminozuren behoren tot de bijnieruitputting supplementen. Zo zijn er namelijk ook een aantal kruiden die belangrijk zijn en van dienst kunnen zijn. Sommigen heb je wellicht al eens voorbij horen of zien komen, en anderen zijn misschien helemaal nieuw.

Ashwagandha is één van deze belangrijke kruiden. In de Westerse wereld wordt het kruid onder andere gebruikt voor een betere nachtrust, om minder last te hebben van overmatige vermoeidheid en om libido problemen op te lossen. Aangezien het daarnaast ook nog eens een positieve werking heeft op cortisol, is het een belangrijk kruid als je last hebt van bijnieruitputting.

Rozewortel heeft daarnaast ook een belangrijk aandeel hierin, aangezien het de klachten als despressie en vermoeidheid verlicht. Aangezien dit twee belangrijke symptomen van een bijnieruitputting zijn, is ook dit kruid een goed supplement om te nemen.

Tot slot het kruid maca, wat je wellicht al eerder voorbij hebt zien komen. Maca zorgt er letterlijk voor dat je bijnieren weer balans en rust weten te vinden. Is het dan overdreven om dit een wondermiddel te noemen? Zeker niet, het zal namelijk klachten gegarandeerd verminderen.

Wat is een bijnieruitputting?

Volgens het Gezondheidsplein is bijnieruitputting een gevolg van allerlei vormen van stress, zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel. Vandaar dat zowel depressie als overmatige vermoeidheid klachten zijn die vaak voorkomen bij een bijnieruitputting. Zoals de naam doet vermoeden, bevinden de bijnieren zich bij de nieren. Letterlijk gezien zitten ze bovenop de nieren. In de bijnieren wordt de aanmaak van verschillende hormonen geregeld, zoals cortisol, testosteron en adrenaline.

Bijnieruitputting-supplementen

Hoewel cortisol zorgt voor een goed werkend immuunsysteem, staat het ook bekend als stresshormoon. Wist je dat je cortisol verlagen met supplementen tegenwoordig steeds populairder wordt? Wij vertellen je welke voedingssupplementen je hier voor nodig hebt. Er bestaat daarnaast ook een relatie tussen een bijnieruitputting en overgewicht. Hiervoor zijn supplementen om af te vallen waardevol, mits je al een gezond voedingspatroon voor jezelf hebt ontwikkeld.

Stress

In de bijnieren worden dus allerlei vormen van stress gereguleerd. Wat er letterlijk gebeurd, is dat de bijnieren middels prikkels van stress hormonen aanmaken. Wist je dat je ook stress verlagen met supplementen mogelijk is? Ook in dit artikel vertellen wij je hoe dat kan. Maar wat zorgt er dan voor dat de bijnieren uitgeput raken? Vormen van stress die hier een effect op hebben, zijn onder andere:

  • Ongezonde voeding
  • Te weinig beweging
  • Slechte gewoontes zoals roken, alcohol en drugs (zelfs medicijnen)
  • Stress gerelateerd aan werk of bijvoorbeeld financiële stress

Wat er bij een bijnieruitputting gebeurd, is dat de bijnieren letterlijk te lang worden blootgesteld aan een bepaalde vorm van stress. Dit zorgt ervoor dat ze overbelast raken wat resulteert in uitputting ervan. Op een gegeven moment is de hoeveelheid of voorraad aan hormonen simpelweg op, dat is het moment dat de bijnieren uitgeput zijn.

Vermoeidheid-symptomen-supplementen-bijnieruitputting

Oorzaken en symptomen

Om een bijnieruitputting te herkennen en er achter te komen wat je er tegen kunt doen, zijn oorzaken en symptomen belangrijk om te weten. Hoewel het nooit is bewezen, wordt vermoed dat een tekort aan zowel vitamine B5 als een tekort vitamine C mogelijke oorzaken kunnen zijn van een bijnieruitputting. Maar goed, zoals we al verteld hebben ligt de oorzaak bij het ontstaan en de gevolgen van stress.

Nu je de oorzaken weet, is het belangrijk om symptomen van een bijnieruitputting te herkennen. Hier ligt namelijk ook vaan de oplossing van een bijnieruitputting. Symptomen om goed in de gaten te houden zijn:

  • Hoge ontstekingsgraad
  • Overmatige vermoeidheid
  • Depressieve gevoelens en gedachtes
  • Slecht slapen
  • Verlaagd libido

Slaap supplementen kunnen helpen om een slechte nachtrust om te draaien in een nacht vol met diepe slaap. Wist je zelfs dat aminozuren en slaap met elkaar te maken hebben? Tot slot bestaan er zelfs supplementen voor een verlaagd libido. Deze supplementen dragen er aan bij dat je weer zin krijgt en daardoor wordt je libido dus verhoogd! Lees verder om alles te lezen over supplementen voor bijnieruitputting.

Supplementen-voor-bijnieruitputting

Belang van voeding

Hierboven hebben we het uitgebreid over welke supplementen bij bijnieruitputting zouden kunnen helpen. Hoewel ze je gegarandeerd zullen helpen bij het verlichten van klachten, dienen deze bij de bron te worden aangepakt. Wat houdt dit in? Als je ongezond blijft eten en onvoldoende beweegt, zullen zelfs met supplementen voor een bijnieruitputting klachten blijven bestaan. Verander daarom eerst je voedingspatroon naar een gezond voedingspatroon en zorg voor voldoende beweging. Doe je dit al maar heb je alsnog klachten? Dan kunnen supplementen dat laatste zetje de goede richting op geven!

Een bijnieruitputting onzin? Absoluut niet, als je er daadwerkelijk last van hebt kan dit hele vervelende klachten met zich meebrengen. Wil je zeker weten dat je inderdaad hier last van hebt? Er bestaat zoiets als een bijnieruitputting test, waarmee kunt uitsluiten of je het wel of niet hebt.

Cortisol verhogen met supplementen: kan dat?

Cortisol verhogen door middel van een supplement is lastig. Het is belangrijk om te weten dat het verhogen van cortisol niet gunstig is voor de gezondheid. Het stresshormoon cortisol kan in sommige situaties nuttig zijn, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en omgaan met stressvolle situaties. Maar een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot gezondheidsproblemen. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…